Avoin yli kokkola homoseksuaaliseen kokkola avoin yli

avoin yli kokkola homoseksuaaliseen kokkola avoin yli

Jalat ovat likaiset, yläruumis kuuluu puhtauden alueelle. Postiluukusta pudonnutta sanomalehteä ei nosteta pöydälle, koska lattia on likainen ja pöytä puhdas.

Jos haarukka putoaa lattialle, se saatetaan heittää roskiin. Kaikki romanit tunnistavat tällaiset tavat, mutta niitä noudatetaan suvusta, perheestä ja alueesta riippuen. Tässä perheessä säännöt eivät taida koskea lapsia.

Kolmevuotias Joni saa istua rauhassa keskellä keittiönpöytää. Lindgren kaataa pojalle juotavaa: Me kohdellaan niitä kaikkein parhaimmalla tavalla. Puhtaussäännöt ovat perua kiertolaiselämästä, jolloin hygieniasta huolehtiminen oli elintärkeää. Oikeastaan tavat eivät eroa juuri niistä, joita Suomessa noudatettiin yleisesti sata vuotta sitten. Nykyajassa Dimitri Lindemania ahdistaa se, että samaa sukupuolta olevat voivat mennä kohta naimisiin. Lindeman pelkää, että romanien yhteisöllisyys on murtumassa.

Nykyään on jopa yksinäisiä romaneja. Vaan vaikuttaahan se, että tuo haluaa. Vanhemmille on tärkeintä, että lapsilla on tulevaisuus. Muutto kesken lukukauden harmittaa, koska yhdellä pojista on ollut vaikeuksia koulussa, ja opettajien kanssa oli tehty suunnitelma keväälle. Koulu vaihtuu, jos poikaa ei kuljeteta nykyiseen toiselta puolelta kaupunkia. Ovikello soi, ja kaksi maastohuppareihin pukeutunutta riskiä muuttomiestä alkaa kantaa muuttolaatikoita autoon.

Uusi koti on Koivuhaassa. Alue tunnetaan Kokkolassa maahanmuuttajalähiönä. Ensimmäiset romanit tulivat Ruotsista nykyisen Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan alueelle vuotta sitten. Heitä ei oltu vastaanottamassa iloisen värisin viirein. Ennemminkin näky saattoi olla samankaltainen kuin viime syksynä, jolloin mielenosoittajat tervehtivät  turvapaikanhakijoita ihmismuurein, kivisatein ja paukkupommein.

Romanit olivat pitkään lainsuojattomia. Pohjalainen maallikkosaarnaaja Oskari Jalkio perusti tehtävää varten Mustalaislähetyksen vuonna Käännytystyön tuloksena useat romanit saivat uskonnollisen herätyksen.

Kekkonen aloitti hankkeen, jonka tavoitteena oli romanien pakkotyöllistäminen. Vuonna eduskunta hyväksyi erikoistyöleirilain, joka käytännössä tarkoitti romanien pakkotyöleirejä.

Pian leirin johdossa havaittiin, että viisi päivää syömättä ollut romani teki metsätöitä tehokkaammin kuin kylläinen romani. Arvioiden mukaan joka toinen romanilapsi asui —lukujen aikana lastenkodissa ainakin jonkin aikaa. Lapset eristettiin vanhemmistaan, ja heitä painostettiin hylkäämään oma kulttuurinsa. Romanit elivät pääosin leireissä luvulle asti.

He muuttivat lähiöihin samoihin aikoihin, kun pääväestö laittoi lehmänsä lihoiksi ja pestautui kaupunkien tehtaisiin. Samalla hiipuivat romaneiden perinteiset ammatit: Heistä tuli hevoskauppiaita ja ravivalmentajia, automyyjiä — tai työttömiä.

Suomen romanien historia -antologian toimittanut tutkija Panu Pulma kertoo, että monisatavuotinen asema marginaaliin työnnettynä ryhmänä aiheutti kierteen: Ensimmäinen romanien syrjinnän kieltävä laki astui voimaan vasta luvun lopulla. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan romanit ovat silti edelleen keskimäärin heikommassa taloudellisessa ja sosiaalisessa asemassa kuin muut suomalaiset.

Tiedetään, että huono-osaisuus periytyy ja syrjintä eristää. Se vähentää luottamusta yhteiskunnan instituutioihin. Yhteisöstä tulee suoja, johon kääriydytään. Kun kulttuuriaan joutuu puolustamaan, sen piirteitä voi olla mahdoton kyseenalaistaa.

Julkisuudessa romaniyhteisön aroista asioista on keskusteltu melko vähän. Romaniyhteisön sisältä sen ilmiöitä ovat kritisoineet lähinnä kirjailijat Kiba Lumberg ja Veijo Baltzar, laulaja Rainer Friman sekä poliisina toiminut Riku Lumberg. Kun romaniyhteisöstä teini-ikäisenä irtautunut Kiba Lumberg puhui vuonna Ajankohtaisessa kakkosessa yhteisössä kokemastaan väkivallan kulttuurista, sen sisällä leimahti riita. Suomen romanifoorumin silloinen puheenjohtaja ja EU-komission syrjimättömyysasioiden yksikön nykyinen asiantuntija Miranda Vuolasranta kirjoitti avoimen kirjeen, jossa arvosteli Lumbergia yksipuolisesta suhtautumista romanikulttuuriin — ja epäili tämän mielenterveyttä.

Kiba Lumberg on syyttänyt Vuolasrantaa yksinvaltiaaksi konservatiiviromaniksi. Perinteisiin tukeutuminen ovat usein sitä vahvempaa, mitä pohjoisemmaksi mennään. Nettifoorumeilla keskusteluun nousevat konservatiivisen romanikulttuurin ja vapaamielisemmän suuntauksen ristiriidat: Suomen romaniyhdistyksen nuorisoneuvosto on ottanut periaatteekseen, että ketään ei saa syrjiä.

Vuonna sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi ensimmäisen romaninaisten kohtaamaa väkivaltaa koskevan tutkimuksen. Tutkimuksen tulosten mukaan väkivalta koetaan yhteisön piiriin kuuluvaksi asiaksi, josta ei puhuta viranomaisille. Naisten kohtaamaan väkivaltaan liittyy aina häpeää, ja romaneilla vielä pelkoa siitä, että konflikti paisuu sukujen väliseksi.

Seuraavan yön aikana kokonaiset suvut lähtivät Kokkolasta, eikä romaniyhteisö palannut enää koskaan Ykspihlajan satamakaupunginosaan, josta ampuja oli kotoisin. Väistämisen kulttuuri on edelleen voimissaan. Jos joku toimii väärin, koko suvun, tai ainakin tilanteessa olleiden, on väistettävä sukupolvien ajan.

Väistämisellä pyritään välttämään väkivalta. Romaniyhteisössä väistämisvelvollisuus koetaan joskus epäoikeudenmukaisena jälkipolville, toisaalta sen katsotaan pitävän yllä järjestystä ja tasapainoa. Jotkut Kokkolan romanit ovat pyytäneet poliisilta, että romanien tekemistä rikoksista kerrottaisiin suoraan sukujen vanhimmille. Nykyisin paikkakunnan romaniyhteisössä eletään sovussa, sillä lähes kaikki ovat jotain sukua toisilleen.

Tarina kertoo, että väistämisvelvollisen suvun romanipoika hakeutui Kaustiselle opiskelemaan pari vuotta sitten. Seudun vanhin romanimies antoi varoituksen, ja ehdot ladeltiin: Indolan teollisuusalueella pellot ja metsät on kääritty pois romuttamojen, rekkakorjaamojen ja teollisuushallien alta. Täältä naapurikuntien autoilijat löytävät luultavasti kaiken tarpeellisen ajamatta kaupunkiin saakka.

Kokkolan Auto-Centerin ohi ajaa helposti, koska päämaja on matala ja tontti vaatimaton. Myynnissä olevat autot ovat kaikkea muuta: Omistaja Kyösti Svart ajaa pihaan hopeisella Opelillaan. Vitriinin päälle on kehystetty ilmaisjakelulehti Ajan Faktan artikkeli, jossa Svart kertoo uskostaan. Mutta ennen kaikkea Svart on menestyvä yrittäjä. Auto-Centerin pihalla autot eivät kauan seiso. Svart oli Kokkolan ensimmäisiä romaniyrittäjiä, ja nyt heitä on kahdeksan: Hänen mukaansa Kokkolassa on niin paljon romaniyrittäjiä siksi, että se on ollut heille ainoa keino työllistyä.

Autokauppa vaatii ihmistuntemusta, se sopii meikäläisille. Svartin suku on hyvin vanha. Ensimmäiset Svartit asettuivat Pietarsaareen luvulla. Kyösti Svart syntyi Kokkolassa vuonna Hänen perheensä oli jo lopettanut kiertämisen, ja Kyösti laitettiin kouluun. Myöhemmin perhe muutti Ruotsiin, jossa isä Svart teki autokauppaa, ja vähän poikakin. He palasivat Suomeen luvun alussa, mutta Kyösti Svartin omat autokauppayritelmät kuihtuivat lamavuosiin.

Hän perusti perheen ja teki satunnaisesti töitä samalla seurakunnan kirpputorilla kuin Dimitri Lindeman. Jumalan siunauksesta se lähti hyvin käyntiin, mutta töitäkin piti tehdä ennakkoluulojen takia. Sitten Kyösti Svartin syntymän romanikulttuurissa on tapahtunut paljon muutoksia. Suurin niistä on hänen mielestään se, että yhteiskunta on antanut romaneille mahdollisuuden tulla osaksi yhteiskuntaa.

Nostan hattua nuorille, jotka opiskelevat, vaikka eivät todennäköisesti saa töitä. Toinen Svartin tyttäristä on merkonomi, toinen nuoriso-ohjaaja, ja molemmat ovat päässeet koulutustaan vastaavaan työhön. Tilitoimistossa työskennelleen tyttären työnantaja kuitenkin kielsi tätä pitämästä romanipukua, ja tytär teki valintansa: Jos halutaan, että romanit on yhteiskunnassa mukana, niin pitäisihän vaikka kassalle päästä romanivaatteissa.

Sellaisen kieltäminen ruokkii sitä negatiivisuutta yhteiskuntaa kohtaan. Suomen huono taloustilanne ja romanitausta ovat työmarkkinoilla huono yhdistelmä. Työikäisestä romaniväestöstä on arvioiden mukaan työttömänä yli puolet. Työ- ja elinkeinoministeriö kysyi työnantajilta vuonna , palkkaisivatko nämä romanin. Puolet kyselyyn vastanneista sanoi ei. Vähemmistövaltuutetun vuoden romanien syrjintäkokemusselvityksessä kävi ilmi, että työnhaussa syrjintää kokeneista romaneista juuri kukaan ei kertonut asiasta eteenpäin.

Jotkut eivät uskoneet siitä olevan hyötyä, jotkut eivät olleet varmoja, oliko kysymys syrjinnästä. Jotkut eivät viitsineet tehdä ilmoitusta, koska olivat kohdanneet niin paljon syrjintää. Times-lehden viime syksynä teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ja tanskalaiset suhtautuvat kaikkein negatiivisimmin vähemmistöihinsä, erityisesti romaneihin. Viime talvena Kokkolan Auto-Centeriin saapui valkolaispariskunta Helsingistä saakka ostamaan käytettyä Saabia.

Svart haki asiakkaansa juna-asemalta. Kun päästiin liikkeeseen ja Svart otti pipon pois, pariskunta vaivaantui. Soitin perään, että tarvitsetteko kyytiä takaisin, eivätkä kuulemma tarvinneet. Se on vain hyväksyttävä, että meitä pidetään vähempiarvoisina. Svartia nauratti hetken myös silloin, kun hänen pankkikorttiaan ei hyväksytty Kokkolan Prisman kassalla sillä perusteella, että hän on romani. Svart luuli olevansa piilokamerassa, kunnes vilkaisi takanaan seisovaa jonoa.

Ketään muuta ei naurattanut. Svart otti yhteyttä asianajaja Hannu Laaksoon, joka on hoitanut Kokkolassa muitakin romaneihin liittyviä syrjintätapauksia: Svart nosti syytteen Prismaa vastaan. Paikallinen syyttäjä ei pitänyt asiaa oikeusjutun arvoisena, joten Laakso otti yhteyttä valtakunnansyyttäjään.

Prisma hävisi jutun hovioikeudessa vuonna Yhteystiedot voit päivittää Oma asiointi -palvelussa tai ilmoittamalla tiedot henkilöasiakkaan puhelinpalveluun tai TE-toimistoon. Tarvitsemasi palvelut ja sovitut tehtävät kirjataan suunnitelmaksi, jossa sovitaan työnhakusi tavoitteista, miten edistät itse työllistymistäsi, mitä palveluja tarvitset ja miten asioit jatkossa TE-toimiston kanssa.

Miten voin ilmoittaa suunnitelman toteuttamisesta? Toteutumisesta pitää ilmoittaa merkittyyn määräaikaan mennessä. TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon joko työttömyyskassalle, jos olet kassan jäsen tai Kelalle, jos et kuulu mihinkään työttömyyskassaan.

Työttömyysturvan hakeminen lukio äidinkieli kurssi 5 Kela nordin amrabat maçkolik suolaisia leivonnaisia myyjäisiin. Olen tyytymätön TE-toimiston antamaan työvoimapoliittiseen lausuntoon, mitä voin tehdä? Sen sijaan haettuasi työttömyysetuutta Kelalta tai työttömyyskassasta, voit tehdä valituksen maksajan päätöksen saatuasi.

Ohjeet valitusmenettelyyn saat maksajan päätöksen yhteydessä. Mitä todistuksia minun pitää toimittaa TE-toimistoon? TE-toimisto pyytää todistuksia nähtäväksi tarvittaessa. Miten saan ajanvarauksen TE-toimistoon? Verkossa Oma asiointi-palvelussa voit mm. Myös ajanvarauksen muutokset tehdään suoraan TE-toimistoon. TE-toimiston piti ottaa yhteyttä eiliseen mennessä, mutta puhelua ei ole tullut. TE- toimisto ottaa sinuun yhteyttä pp.

Se tarkoittaa, että työnhakusi ei katkea, vaikka TE- toimistosta ei vielä ole sinuun yhteydessä oltukaan. TE-toimisto ottaa Sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Mitä ovat palkkatuki ja palkkatukikortti? TE-toimisto harkitsee tapauskohtaisesti, milloin työnhakijan työhön pääsyä voidaan tukea myöntämällä palkkatukea. Sanssi- ja Duuni-kortit omatoimiseen työnhakuun.

Jos työnhakijalla on palkkatukikortti, se tarkoittaa, että TE-toimisto on sitoutunut myöntämään palkkatukea kortin haltijan palkkaamiseen, jos tuen myöntämisen työnantajaa ja työsuhdetta koskevat edellytykset täyttyvät. Miten löydän oman alani työpaikkoja? TE-palvelujen ammattinimikkeet on ryhmitelty tämän luokituksen mukaan. Mitä tarkoittaa työpaikkavahdin viestiä avatessa "Työpaikka ei ole tiedotuksessa"? Miksi työpaikkavahti toimittaa samoja ilmoituksia uudelleen? Vahti-linkki näkyy sivulla vasta, kun olet tehnyt haun.

Jos et ole rajannut hakuasi riittävän tarkasti, saat sähköpostiisi turhia ilmoituksia. Anna sähköpostiosoite, johon viestit lähetetään ja siirry tilausvahvistukseen. Voit myöhemmin muuttaa sähköpostiosoitetta viestin linkistä kohdasta Tilauksen hallinta. Kun linkin painamisen jälkeen saat ilmoituksen "Työpaikkailmoitus ei enää ole tiedotuksessa", eivät paikan kuvaustiedot ole enää luettavissa. On mahdollista, että olet valinnut toimitettavaksi kaikki ilmoitukset. Mikäli haluat vain uusimmat ilmoitukset, rajaa hallintapalvelussa 24 h tai 3, 7 tai 14 päivää uudemmat ilmoitukset.

Miksi työpaikkailmoituksia ei tule sähköpostiin? Sen kautta vahvistat tekemäsi tilauksen, jonka jälkeen tilauksesi on voimassa. Jos et saa aktivointilinkkiä sähköpostiisi, tarkista, onko se mahdollisesti ohjautunut roskapostiin. En saa CV-netissä liitettyä CV: Jos tiedostonimikenttä on tyhjä, tallenna-painikkeen painaminen antaa virheilmoituksen. Mikäli voit esikatsella tiedostoa, on sen liittäminen onnistunut.

Tämä virheilmoitus esiintyy satunnaisesti Firefox-selaimen käyttäjillä, vaikka tiedosto olisi sekä oikean muotoinen että sallitun kokoinen. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kokeilla toista selainta tiedoston lataamiseen, esimerkiksi Internet Explorerilla lataus yleensä onnistuu ongelmitta. Joissain tapauksissa liitettävän tiedoston nimessä oleva tyhjä välilyönti tai alaviiva tai muu erikoismerkki aiheuttaa sen, ettei tiedostoa saa ladattua palveluun.

Kopioinnissa tulee mukana muotoilumerkkejä, jotka palvelu lukee erikoismerkeiksi. Ongelman selvittämiseksi kopioi teksti esimerkiksi Muistioon notepad , joka ei käytä muotoilumerkkejä, ja tallenna tekstimuotoisena. Tämän jälkeen tekstin siirtäminen esittelyyn yleensä onnistuu.

Mikäli merkkimäärä ylittyy, tulee tekstiä selkeästi lyhentää alle merkin ja tehdä välitallennus. Tallennuksen jälkeen merkkimäärää voi kasvattaa lähelle merkkiä. Kuka voi osallistua työvoimakoulutukseen ja mitä tukea siltä ajalta voi saada? Tietyin edellytyksin myös muut, kuten työssä olevat ja työvoiman ulkopuolella olevat, voivat osallistua koulutukseen.

Opiskelijavalintaan vaikuttavat hakijan koulutustarve ja soveltuvuus koulutukseen. Edellytyksenä on, että hakijan työnhaku on voimassa. Lisätietoja saat työttömyysetuuden maksajalta, puhelinpalvelustamme tai TE-toimistostasi.

Voinko saada työttömyysetuutta, jos opiskelen? Mitä tarkoittaa omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella? Perusopetuksen suorittamista voidaan kuitenkin tukea enintään 48 kuukauden ajan.

Opiskelun tukemisesta on lähtökohtaisesti sovittava etukäteen TE-toimiston kanssa. Samoin opintojen tukemisesta voidaan sopia, jos opinnot on aloitettu työnantajan maksaman taloudellisen etuuden jaksottamisen aikana tai jos samoja opintoja on opiskeltu työvoimakoulutuksena. Työttömyysturvan maksulle säädettyjen edellytysten tulee myös täyttyä. Subjektiivista oikeutta omaehtoisiin työttömyysetuudella tuettuihin opintoihin ei ole. Mistä saa apua ammatinvalintaan? Kasvotusten tapahtuvaan palveluun varataan aika paikallisesta TE-toimistosta, joko puhelimitse tai asioimalla henkilökohtaisesti.

... Gay lahti seksi elokuvateatteri marilyn seinäjoki

Avoin yli kokkola homoseksuaaliseen kokkola avoin yli

Lisätietoja yliopiston matkavakuutuksesta https: Selvitä etukäteen lähimmän Suomen suurlähetystön, konsulaatin tai muun suomalaisille konsulipalveluja tarjoavan instanssin sijainti- ja yhteystiedot sekä ota ne mukaasi matkalle. Yhteystiedot helpottavat avun saamista, jos joudut matkan aikana vaikeuksiin. Tärkeimmistä matkustusasiakirjoista kannattaa ottaa kopiot, joita säilytetään koko matkan ajan eri paikassa kuin alkuperäisiä.

Kaikista matkustusasiakirjoista on syytä liittää kopiot sähköpostiin ja tarvittaessa voi käyttää myös paperikopiota. Jos alkuperäiset syystä tai toisesta katoavat, kopiot voivat helpottaa asioiden järjestämistä.

Maailmasta löytyy maita ja alueita, joihin matkustamista ei suositella. Ulkoministeriö seuraa tarkoin kohdemaiden turvallisuustilannetta ja ulkoministeriöiden matkustusohjeita tulee seurata kirjaimellisesti. Ulkoministeriö suosittelee tekemään matkustusilmoituksen. Tarkempia tietoja löytyy mm. Suomen ulkoministeriön sivuilta http: Ennen matkaa tulee ehdottomasti selvittää millaisissa olosuhteissa matkakohteessa toimitaan. Joissakin maissa osallistuminen mielenosoituksiin ja massatapahtumiin on ulkomaisilta kielletty.

Huomioi, että esimerkiksi internet ei ole kaikkialla jatkuvasti käytettävissä. Monessa paikassa tällaisiin tilanteisiin liittyy myös vakavia turvallisuusriskejä.

Huumeiden, päihteiden käyttöön ja julkisissa tiloissa toimimiseen pukeutuminen, valokuvaaminen jne. On maita, joissa homoseksuaalisuus on rikos, joten samaa sukupuolta olevien parien on syytä välttää julkisia hellyydenosoituksia. Omalla autolla matkustavien tulee selvittää kohdemaan viranomaisilta, mitä selvityksiä joko oman ajoneuvon maahan tuominen ja maasta pois vieminen edellyttää tai millaisia lupia ajaminen ylipäätään edellyttää.

Muista rokotukset, riittävä lääkitys ja ensiapuvalmius. Rokotusten tulee olla voimassa ja lisäksi voit tarvita lisärokotuksia kohdemaasta ja sen olosuhteista riippuen.

Jotta rokotuksista on hyötyä, ne tulee ottaa riittävän ajoissa. Työterveyden piirissä oleville ks. Varaa tarpeeksi lääkkeitä mukaan matkasi ajaksi. Älä laiminlyö terveyteen ja terveydenhuoltoon liittyviä etukäteisvalmisteluja. Kanna aina mukanasi paikallisen sairaanhoidon, vakuutusyhtiön, vakuutusyhtiön suositteleman lääkäripäivystyksen ja kohdemaan lähetystön yhteystietoja.

Jos sairastut tai loukkaannut matkan aikana vakavasti, olet ensisijaisesti paikallisen sairaanhoidon varassa. Paikallinen hätänumero kannattaa jo maahan saapuessa tallettaa omaan matkapuhelimeen. Ambulanssi vie potilaan yleensä ensin lähimpään sairaalaan, jossa saadun hoidon taso voi olla riittämätön. Sairaalaan joutuessa kannattaa ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä matkavakuutuskortissa olevaan päivystysnumeroon, jotta sairaalamaksujen maksaja saadaan vahvistettua — saattaa olla, että hoitoa ei anneta ennen kuin maksaja varmistuu.

Vakuutusyhtiön päivystäjältä kannattaa kysyä myös sairaalan tasosta ja mahdollisuudesta päästä Suomeen hoitoon. Matkalle kannattaa varata riittävästi valuuttaa eri muodoissa erityisesti niihin maihin matkustettaessa, joissa luottokorttien käyttäminen ei ole yleistä, eikä kenties erityisen luotettavaakaan. Ostaessasi tavaraa kannattaa usein käyttää luottokorttia, jos se on mahdollista, koska jos kortti tai tunnus varastetaan, sinulla on mahdollisuus ottaa yhteys luottoyhtiöön etkä joudu maksamaan varkaan tekemiä ostoksia ja nostoja.

Pankkikortti on kytketty suoraan pankkitilille, joten jos varas pääsee käsiksi pankkitiliisi, rahat siirtyvät tililtäsi, kun kauppias lähettää korttimaksut eteenpäin pankkiinsa. Luottokorttia käyttäessä luottoyhtiö maksaa ostoksesi ja ajanjakson lopussa lähettää sinulle laskun. Korttien hyväksyntä vaihtelee maittain. Toisinaan on järkevintä ottaa valuutaksi mukaan dollareita, euroja tai jotain muuta yleisesti tunnettua ja luotettavana pidettyä valuuttaa sen sijaan, että sijoitat koko matkabudjettisi paikalliseen valuuttaan.

Kaupungin 70 romanin yhteisö ei ole suuri, mutta se erottuu. Kokkola on kuin hyvinvointi-Mikkeli liberaalilla sivumaulla. Kaupungin talous on kuralla, mutta yrityksillä menee hyvin ja työttömiä on vähemmän kuin muissa vastaavankokoisissa kaupungeissa keskimäärin.

Sivistysmies Anders Chydeniuksen henki on yhä läsnä: Raamattuvyöhykkeen vanhoilliset, ruotsinkieliset edistykselliset, maalaiset ja tehdastyöläiset ovat jakaneet henkisen maaperän sulassa sovussa. Silti kaikilla kokkolalaisilla tuntuu olevan mielipide kaupungin romaneista — ja harvoin se on positiivinen: He eivät pysäköi oikein.

Eivät elä kalenterin mukaan. Kokkolan romanit ovat uskollisia perinteille, mutta yhteisö muuttuu sisältäpäin. Romanilasten koulunkäyntiä on tuettu kaupungissa aktiivisesti, ja nyt he kaikki suorittavat peruskoulunsa loppuun. Toinen asia on, tuleeko siitä olemaan heille koskaan hyötyä. Romanit ovat yhä Suomen syrjityin vähemmistö, mutta Kokkolassa muutos voi olla jo yhden sukupolven päässä.

Mustalla samettihameella on ruskeita rantuja. Tuula Lindgren on käynyt siivoamassa edellisenä iltana perheensä uuden kodin kylpyhuoneen, ja kloriittia on roiskunut hameenhelmaan. Mutta se ei ole nyt ensimmäisenä harmina mielessä. Edessä on yhdeksäs muutto saman kaupungin sisällä. Lindgrenin suku on Kiimingistä. Hän lähti vuotiaana Kokkolaan riiuureissulle katsastamaan isosiskonsa miehen vuotiasta veljeä Dimitriä.

Nyt tämä samainen Dimitri Lindeman, pariskunnan viiden lapsen isä, istuu vaisuna valkoisella sohvalla hattu päässään. Tässä kaupungin vuokra-asuntoyhtiön rivitalokodissa perhe ehti asua kuusi vuotta.

Tällä kertaa muuton syy on häädön uhka. Lasten äänet ovat häirinneet naapureita, ja vierailevien aikuisten. Sanovat, että ollaan yhtä äänekkäitä kuin italialaiset. Eräs naapuri piirteli Lindgrenin mukaan perheen autonikkunoihin rivoja kuvia ja laittoi postilaatikkoon kirjeitä, joissa uhkasi räjäyttää heidän asuntonsa.

Oli myös ystävällisiä naapureita: Kymmenen asuntoa luvattiin puhelimessa, mutta kun mentiin paikalle, kerrottiin, että asunto on valitettavasti mennyt. Lindgren kertoo, että työnsaanti on romaneille vähintään yhtä hankalaa.

Kumpikaan ei ole käynyt kouluja — Dimitri Lindeman kyllä haaveili teologian opinnoista, mutta perheen hevosbisnes vei  mukanaan. Isä teki hevoskauppaa Ruotsiin ja Norjaan asti. Ostivat hevoset näkemättä, vaikkei me aivan halavalla myyty. Lindeman oli viimeksi palkkatöissä luvulla.

Hän tyhjensi sinkkisiiloja Kokkolan suurimman työnantajan Bolidenin tehtailla ja oli myös kassanhoitajana baptistien kirpputorilla. Nyt hän kasvattaa isänsä tallilla varsasta ravuria, mutta enää hevoshommat eivät elätä. Tuula Lindgren on ollut lasten kanssa kotona. Viime vuonna hän työskenteli pitkäaikaistyöttömien pyörittämässä lounaskahvilassa. Työkavereita huvitti, kun Lindgren ei voinut nousta keittiötikkaille ottamaan tavaroita kaapista. Nytkin, kun perhe muuttaa kerrostalon yläkerrokseen, alempiin kerroksiin ei voi enää koskaan muuttaa romaneja.

Se johtuu siitä, että Lindgren on nainen, ja vielä melko nuorikin, vuotias. Jos naisen hame osuu vahingossa miehen jalkoihin, tilanne on molemmille häpeällinen. Puhtaudella ja likaisuudella on romanikulttuurissa symboliset merkitykset: Koira on likainen, hevonen puhdas. Jalat ovat likaiset, yläruumis kuuluu puhtauden alueelle.

Postiluukusta pudonnutta sanomalehteä ei nosteta pöydälle, koska lattia on likainen ja pöytä puhdas. Jos haarukka putoaa lattialle, se saatetaan heittää roskiin.

Kaikki romanit tunnistavat tällaiset tavat, mutta niitä noudatetaan suvusta, perheestä ja alueesta riippuen. Tässä perheessä säännöt eivät taida koskea lapsia. Kolmevuotias Joni saa istua rauhassa keskellä keittiönpöytää. Lindgren kaataa pojalle juotavaa: Me kohdellaan niitä kaikkein parhaimmalla tavalla. Puhtaussäännöt ovat perua kiertolaiselämästä, jolloin hygieniasta huolehtiminen oli elintärkeää. Oikeastaan tavat eivät eroa juuri niistä, joita Suomessa noudatettiin yleisesti sata vuotta sitten.

Nykyajassa Dimitri Lindemania ahdistaa se, että samaa sukupuolta olevat voivat mennä kohta naimisiin. Lindeman pelkää, että romanien yhteisöllisyys on murtumassa. Nykyään on jopa yksinäisiä romaneja. Vaan vaikuttaahan se, että tuo haluaa. Vanhemmille on tärkeintä, että lapsilla on tulevaisuus. Muutto kesken lukukauden harmittaa, koska yhdellä pojista on ollut vaikeuksia koulussa, ja opettajien kanssa oli tehty suunnitelma keväälle.

Koulu vaihtuu, jos poikaa ei kuljeteta nykyiseen toiselta puolelta kaupunkia. Ovikello soi, ja kaksi maastohuppareihin pukeutunutta riskiä muuttomiestä alkaa kantaa muuttolaatikoita autoon. Uusi koti on Koivuhaassa. Alue tunnetaan Kokkolassa maahanmuuttajalähiönä. Ensimmäiset romanit tulivat Ruotsista nykyisen Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan alueelle vuotta sitten. Heitä ei oltu vastaanottamassa iloisen värisin viirein.

Ennemminkin näky saattoi olla samankaltainen kuin viime syksynä, jolloin mielenosoittajat tervehtivät  turvapaikanhakijoita ihmismuurein, kivisatein ja paukkupommein. Romanit olivat pitkään lainsuojattomia. Pohjalainen maallikkosaarnaaja Oskari Jalkio perusti tehtävää varten Mustalaislähetyksen vuonna Käännytystyön tuloksena useat romanit saivat uskonnollisen herätyksen.

Kekkonen aloitti hankkeen, jonka tavoitteena oli romanien pakkotyöllistäminen. Vuonna eduskunta hyväksyi erikoistyöleirilain, joka käytännössä tarkoitti romanien pakkotyöleirejä. Pian leirin johdossa havaittiin, että viisi päivää syömättä ollut romani teki metsätöitä tehokkaammin kuin kylläinen romani. Arvioiden mukaan joka toinen romanilapsi asui —lukujen aikana lastenkodissa ainakin jonkin aikaa.

Lapset eristettiin vanhemmistaan, ja heitä painostettiin hylkäämään oma kulttuurinsa. Romanit elivät pääosin leireissä luvulle asti. He muuttivat lähiöihin samoihin aikoihin, kun pääväestö laittoi lehmänsä lihoiksi ja pestautui kaupunkien tehtaisiin. Samalla hiipuivat romaneiden perinteiset ammatit: Heistä tuli hevoskauppiaita ja ravivalmentajia, automyyjiä — tai työttömiä.

Suomen romanien historia -antologian toimittanut tutkija Panu Pulma kertoo, että monisatavuotinen asema marginaaliin työnnettynä ryhmänä aiheutti kierteen: Ensimmäinen romanien syrjinnän kieltävä laki astui voimaan vasta luvun lopulla.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan romanit ovat silti edelleen keskimäärin heikommassa taloudellisessa ja sosiaalisessa asemassa kuin muut suomalaiset. Tiedetään, että huono-osaisuus periytyy ja syrjintä eristää. Se vähentää luottamusta yhteiskunnan instituutioihin. Yhteisöstä tulee suoja, johon kääriydytään. Kun kulttuuriaan joutuu puolustamaan, sen piirteitä voi olla mahdoton kyseenalaistaa. Julkisuudessa romaniyhteisön aroista asioista on keskusteltu melko vähän.

Romaniyhteisön sisältä sen ilmiöitä ovat kritisoineet lähinnä kirjailijat Kiba Lumberg ja Veijo Baltzar, laulaja Rainer Friman sekä poliisina toiminut Riku Lumberg. Kun romaniyhteisöstä teini-ikäisenä irtautunut Kiba Lumberg puhui vuonna Ajankohtaisessa kakkosessa yhteisössä kokemastaan väkivallan kulttuurista, sen sisällä leimahti riita.

Suomen romanifoorumin silloinen puheenjohtaja ja EU-komission syrjimättömyysasioiden yksikön nykyinen asiantuntija Miranda Vuolasranta kirjoitti avoimen kirjeen, jossa arvosteli Lumbergia yksipuolisesta suhtautumista romanikulttuuriin — ja epäili tämän mielenterveyttä. Kiba Lumberg on syyttänyt Vuolasrantaa yksinvaltiaaksi konservatiiviromaniksi. Perinteisiin tukeutuminen ovat usein sitä vahvempaa, mitä pohjoisemmaksi mennään.

Nettifoorumeilla keskusteluun nousevat konservatiivisen romanikulttuurin ja vapaamielisemmän suuntauksen ristiriidat: Suomen romaniyhdistyksen nuorisoneuvosto on ottanut periaatteekseen, että ketään ei saa syrjiä. Vuonna sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi ensimmäisen romaninaisten kohtaamaa väkivaltaa koskevan tutkimuksen.

Tutkimuksen tulosten mukaan väkivalta koetaan yhteisön piiriin kuuluvaksi asiaksi, josta ei puhuta viranomaisille. Naisten kohtaamaan väkivaltaan liittyy aina häpeää, ja romaneilla vielä pelkoa siitä, että konflikti paisuu sukujen väliseksi. Seuraavan yön aikana kokonaiset suvut lähtivät Kokkolasta, eikä romaniyhteisö palannut enää koskaan Ykspihlajan satamakaupunginosaan, josta ampuja oli kotoisin.

Väistämisen kulttuuri on edelleen voimissaan. Jos joku toimii väärin, koko suvun, tai ainakin tilanteessa olleiden, on väistettävä sukupolvien ajan. Väistämisellä pyritään välttämään väkivalta. Romaniyhteisössä väistämisvelvollisuus koetaan joskus epäoikeudenmukaisena jälkipolville, toisaalta sen katsotaan pitävän yllä järjestystä ja tasapainoa. Jotkut Kokkolan romanit ovat pyytäneet poliisilta, että romanien tekemistä rikoksista kerrottaisiin suoraan sukujen vanhimmille.

Nykyisin paikkakunnan romaniyhteisössä eletään sovussa, sillä lähes kaikki ovat jotain sukua toisilleen. Tarina kertoo, että väistämisvelvollisen suvun romanipoika hakeutui Kaustiselle opiskelemaan pari vuotta sitten. Seudun vanhin romanimies antoi varoituksen, ja ehdot ladeltiin: Indolan teollisuusalueella pellot ja metsät on kääritty pois romuttamojen, rekkakorjaamojen ja teollisuushallien alta. Täältä naapurikuntien autoilijat löytävät luultavasti kaiken tarpeellisen ajamatta kaupunkiin saakka.

Kokkolan Auto-Centerin ohi ajaa helposti, koska päämaja on matala ja tontti vaatimaton. Myynnissä olevat autot ovat kaikkea muuta: Omistaja Kyösti Svart ajaa pihaan hopeisella Opelillaan.

Avoin yli kokkola homoseksuaaliseen kokkola avoin yli

Kaikki romanit tunnistavat tällaiset tavat, mutta niitä noudatetaan suvusta, perheestä ja alueesta riippuen. Kokkolan keskusta ei näytä asutulta keskellä arkipäivää. Voit tutustua tietosuojalausekkeeseen tästä. Kannattaa opiskella narsismista, netistä löytyy hyvää materiaalia, ja hyviä kirjojakin on. Jumala hyväksyy ihmisen sellaisena kuin on. Nyt hänenkin pitäisi keskittyä itseensä, ottaa aikalisä, ja mennä asiantuntevaan terapiaan.