Hymy lehti alastonkuvat sex tarinoita homoseksuaaliseen

hymy lehti alastonkuvat sex tarinoita homoseksuaaliseen

Mies on keräämässä tyhjiä pulloja, joita se vie Al- koon ja saa muutaman markan rahaa, Henny sanoo ja juo maitoa. Hänen liikuntakyvytön sisarensa, vuotias Ester Maria Skutvik  menehtyi janoon ja nälkään yhdeksän päivää myöhemmin samassa huoneistossa hyvän Helsinkimme keskustassa. Sisarten ruumiit löydettiin joulukuun Tiedätkö sinä mitä naapurissasi tapahtuu? Ja vastaat, et- tet haluakaan tietää. Tekisi mieli hyökätä jonkun pilliin, mutta kenen? Lähinnä kai Helsingin kaupungin ja tämän yhteiskunnan.

Tämän tunnottoman ameeban josta ei saa otetta. Lempi Meramon, astmaa ja monta muutta sairautta potevan eläkeläisen on jostakin omitui- sesta syystä elettävä elämäänsä kosteassa, lemuavassa, homeises- sa muutaman neliön kivikopperossa maan alla.

Nenä tuhisee, reumatismi kolottaa ja vieressä piereskelee viemäri- putki pyörryttäviä lemuja. Lehden muita "sarjoja" olivat muun muassa Pusu-Leenan tempaukset sarja julkisuuden henkilöihin kohdistuneita pussauksia , Kirjeitä henkilöille Ennalan pääsääntöisesti negatiivisia huomionosoituksia suomalaisille julkiksille ja sarja tunnettujen henkilöiden haastatteluja psykiatri Hormian ja käsialantutkija Leo Pennasen analyysein.

Vakiopalstoihin kuuluivat  Postia ,  Kysy mitä vain - Hymy vastaa , juorupalsta Tää korutont' on kertomaa vuodesta nimellä Juoruja , Silppusäkki  ja Veikko-sedän piinapenkki. Viimeksi mainitun Ennala perusti keskittyäkseen kommentoimaan häneen kohdistuneita haukkumakirjeitä; palsta jäi sittemmin pois Ennalan aloittaessa monisivuisen Maailman menoa -pakinointinsa.

Mies - Weija-Weijo Matalamäki - haluaisi päästä miehisistä tunnusmerkeistään, sukupuolielimistä, jotka hän sanoo täysin kyvyttömiksi. Hänellä on naisen ääni, naisellinen käytös- tapa, hän tuntee henkisesti olevan täysi nainen.

Eikä Weija-Weijo Matalamäki ole suinkaan ainoa meidänkään maas-samme. Mutta miten varma tuollainen leikkaus tosiaan on? Hän sanoi olevansa ainakin en- simmäinen, jollei ainoa jolle sukupuolen vaihdos sukupuolielinten osalta on Suomessa tehty. Mutta hän puhui katkeroituneena.

Hän haluaisi jälleen olla mies, ha- luaisi vaimon. Hän ei tuntisi tekevänsä oikein, jos hän olisi sukupuoli- suhteessa mieheen, mihin hänellä nyt leikkauksen jälkeen luonnolli- sesti olisi täydet mahdollisuudet ja mikä kaiken järjen mukaan olisi  normaaliakin. Kuitenkaan Eva Brita ei enää esittäytyessään käytä edes lääninhalli- tuksen hänelle vahvistamaa nimeä.

Hän on ottanut epävirallisella lu- valla Kurt-nimen käyttöön. Hän on vuodesta asti kulkenut jäl- leen miehen vaatteissa. Hän kertoo repineensä naisen vaatteet yltään. Pukeuduttuaan viidentoista vuoden ajan naiseksi hän oli nyt hylännyt naisten vaatteet ja alkanut pukeutua mieheksi, mikä hän ulkoisesti olikin.

Hän oli Peräseinäjoen Luomankylän kummajainen. Hän oli poikkeva, jota kohdeltiin perhepiirissäkin aivan kuin spitaalista. Veijon isä, pohjalainen maanviljelijä on ankara mies. Ankara on Vei- jon äitipuolikin. Ankaria ja pohjattoman ilkeitä ovat myös Veijon muut sukulaiset.

Remmiä selkään ja nyrkkiä turpaan. Niillä Veijon poikkeavuutta lää- kittiin. Monasti hänen oli paettava kotoaan henkensä kaupalla Hän ei käyttäydy reilun miehekkäästi, mutta ei myöskään luontevan naisellisesti. Puheääni on selvästi naisen. Samoin nauru, tapa puhua. Kaikki on miehen ja naisen käyttäytymisen välimailta.

Armo Hormian, psykiatrin, lausunnon mukaan luomistyö on Veijon kohdalla mennyt pahasti pieleen. Hän on psyykkisesti täydellinen nai- nen. Mutta hänellä on munat. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Ja niitä hän  on kironnut senkin tuhannen kertaa. Ainoan lohdun hänen elämälleen on tuonut fatalismi, usko kohtaloon, johdatukseen. Poikkeavuus täytyy olla oikeu- tettua. Toisin kuin Kurt Forsman - joka sukupuolenvaihdosleikkauksen jälkeen tunsi erehtyneensä ja sittenkin olevansa mies ja haluavansa vaimon, ja siksi halusi lehdessä varoittaa kaltaisiaan ryhtymästä leikkaukseen - Veijo koki edelleenkin olevansa enemmän nainen kuin mies, ja kärsi ristiriidastaan, olemisesta "vääränlaisessa kehossa": Vaikka Veijo nyt kulkee miesten vaatteissa, ei hänen elämänsä ole pe- rustoiltaan muuttunut.

Hänen sielunsa on yhä naisen sielu. Ja jos hä- nen elämänsä uudelleen ajautuisi umpikujaan, jos nykyiset vaatteet muuttuvat vankipuvuksi, saattaa hän jälleen tehdä muodonmuutok- sen. Tänään on näin, huomisesta ei voi tietää. Muuten on elämä yhä täynnä tuskaa päivästä päivään, viikosta viikkoon, vuodesta toiseen. Mies, joka ei ole mies.

Nainen, joka ei ole nainen. Ihmi- nen, joka on jäänyt ilman rakkautta. Eikä tässä vielä kaikki. Tie onneen, iloon ja vapauteen olisi saada naisen kasvot. Tahtoisin muuttua kasvoiltanikin naisek- si ja näyttää siltä kuin naiset näyttävät.

Haluaisin, että muutkin nä- kisivät minun muuttuneen naiseksi ja uudeksi ihmiseksi. Se on kaik- ki, mitä tarvitsen. Se on tie iloon, onneen, vapauteen ja naisellisuu- teen. Kurt Forsmanin toivomuslistalla on ensimmäisenä kasvojen koho- tus, joka poistaa kasvojen rypyt.

Samassa yhteydessä hän haluaa myös silmäluomia korjattavaksi. Jos iho kiristyksen yhteydessä vede- tään voimakkaasti sivuille päin, saa hän myös jännittävät vinot sil- mät. Eikä ainoastaan seurata, vaan osallistua siihen: Hymylehti on auttanut Kurt Forsmania hänen vaikealla tiellään kohti lopullista naisellisuutta kustantamalla hänelle amerikkalaiset rintapro- teesit sekä tämän leikkauksen aiheuttaman jälkihoidon.

Jatkamme sa- malla tiellä selvittämällä hänen mahdollisuutensa saada uudet kasvot. Myöhemmin tulemme kertomaan, saiko hän kaipaamansa muodon- muutoksen. Ja jos sai, millainen hänestä tuli. Kun Hannu makasi sisareni Modernin likasankojournalismin ja juorutehtailun lipunkantaja! Realistisen journalismin esitaistelijoina toimittajat sortuivat ylimielisyyteen eikä kohteiden yksityisyydestä piitattu. Karkeimpiin ylilyönteihin ja rimanalituksiin kuului Timo K.

Mukasta kirjoitettu surullisenkuuluisa artikkeli tammikuussa Hymyn inhorealismia eivät välttäneet yksityishenkilötkään. Tapaukset esiteltiin valokuvin, asianomaisten nimet ja paikkakunnat julkaistiin, jopa lasten nimet mm. Usein kohujutut perustuivat vain yhteen näkökulmaan, yhden asianosaisen kertomukseen.

Kun asioiden faktisuutta ei tarkistettu jouduttiin juttuja myöhemmin täydentämään mm. Toimittajakunnan ja lehden johdon suhteet eivät aina - tai useinkaan - olleet ilman jännitteitä. Numminen ja Paula Koivuniemi Edellisen vuosikymmenen suurten tähtien menettäessä kirkkaimman sädekehänsä. Nuorten kypsyyttä ja suojaikärajaa käsitteli lehden tuore toimittaja Veikko Ennala n: Nykyisin puhutaan yhä useammin sukupuolen vaihdoksista Hymylehti on saanut yksinoikeuden Suomessa oheiseen kirjoitukseen, jossa kerrotaan kuinka kirurgit käsittelevät tällaisen tapauksen.

Vankilathan ovat eräänlaisia yhteiskunnan roskalaatikoita, joihin ajautuvat meistä ne, jotka epäonnistuvat pyrkimyksessään noudattaa keskinäisen kanssakäymisemme pelisääntöjä tai rikkovat niitä vastaan. Kaikki heidät alistetaan saman yksikoikoisen käsittelyn, nimittäin ns. Tämä hoito ei paranna XYY-rikollista. Itse asiassa voidaan kysyä, ketä se parantaa, mutta asennoitumisemme rikollisuuteen on niin pinttyneiden ennakkoluulojen kahlitsemaa, että tarvitaan tällaisia 'Joonaan tunnusmerkkejä' jotta meillä olisi riittävästi uskallusta ja uskoa roskalaatikkojemme siivoamiseen.

Kuinka sanoikaan Ihmisen Poika kaksituhatta vuotta sitten: Jos luku oli individualistisen vapauden ja itsemääräämisoikeuden vuosikymmentä, jolloin ihminen radikaalilla tavalla kävi taistelua himojensa pidäkkeitä, moralismin luomia rajoituksia ja estoja vastaan, vuosikymmenen lopulla taistelu kiteytyi ehkä merkittävimpään kysymykseen, joka paljasti koko taistelun luonteen: Vuoden viimeisessä numerossa Hymy, jonka artikkelit olivat suureen ääneen julistaneet naisen vapautta seksuaalisuuteen ja omaan kehoonsa, asettui yllättäen abortinvastustajien puolelle.

Artikkelin kirjoittajaksi merkitty Ville H. Saariluoto ei kuulunut lehden vakiotoimittajiin ja artikkelin ehkä tärkein ominaisuus, sensaatiomaisuus, täyttyi varmasti, siitä pitivät huolen jutun shokeeraavat kuvat. Kaikesta huolimatta artikkeli oli merkittävä teko.

Ainakin tässä lehti asettui niiden puolelle, joita se oli sanonut puolustavansa, heikoimpien puolelle. Vapaus toteuttaa itseään ei voi merkitä vapautta murhata elämää, jonka on saattanut alulle. Hymyä parjattiin - ja kiiteltiin. Lukijoiden kirjeitä julkaistiin seuraavassa numerossa. Minun tuli niin paha olla, etten voinut olla itkemättä. Muistot kauan sitten sattuneesta asiasta tulivat mieleeni. Luulin jo, että olin unohtanut kokemani abortin, mutta sellaista ei äiti voi koskaan unohtaa.

Miksi minun pitikään valita se helpompi tie? Miksi en antanut pienen nukkevauvani elää? Meillä olisi varmaan ollut niin hauskaa yhdessä. Mieti siis, sinä tuleva äiti, monta monta kertaa, ettet valitse sitä tietä kuin minä menemällä ns. Huhtikuun numero toi päiviteltäväksi syväjäädytyksen, intiimisti, erään perheen kamppailun ja kärsimyksen kautta, vavahduttavin valokuvin.

Jonakin päivänä syväjäädytetty lapseni on jälleen elossa. Hänen äitinsä sopeutui traagiseen kohtaloon, mutta isä päätti kamppailla kuolleen tyttärensä elämästä. Hän antoi jäädyttää ruumiin siinä toivossa että lääketiede edistyisi lähivuosikymmeninä niin pitkälle että lapsi voitaisiin saattaa uudelleen elämään. Epätavallisinta tässä kertomuksessa on että tiedemiehet pitävät mahdollisena että isän toive jonakin päivänä käy toteen Joulukuussa suoritetussa leikkauksessa hänen ohutsuolestaan tehtiin neljä metriä toimintakyvyttömäksi Liberaalin kansanpuolueen edustaja Aili Laitinen kysyi nro: Miksei valtio perusta ilotaloja.

Prostituutio ja sukupuolitaudit kuriin valtion kontrolloimalla bordellijärjestelmällä Urpo Lahtisen luomissa raameissa lehden linjasta vastasi pitkälti Jorma K. Lehden luetuimpaan vakiosisältöön luvun loppua kohti käydessä kuuluivat Ennalan pakinat.

Niin ikään lukijoiden tuohtuneet, joskus ylistävätkin kirjeet Ennalan pakinoiden ja artikkelien johdosta, joihin kirjeisiin Ennala ahkerasti myös vastaili Postia-palstalla. Esimerkkeinä toimittaja Ennalan sujuvasta sanankäytöstä Ant-Wuorisen.. Haastatteluja tuskin on käyty aivan näillä sanoilla, saattaa olla että Ennala sanailua "stilisoidessaan" on lisännyt proosallisen maalaileva repliikkejä, mutta lopputulos toimii Saan kyllä milloin tahdon, enkä tahdo niin kovin usein.

Teille on kahdesti käynyt vahinko. Miksi ette varonut eilen? Teen kyllä Bomanille mielelläni vieläkin lapsen. Se muuttaa sitten asian. Tuntuu siltä kuin tahtoisitte tuomita minut. Olettehan itse aina puoltanut vapaita suhteita. Te muistatte nyt väärin. En ole koskaan niitä puoltanut.

Sen sijaan olen pyrkinyt ymmärtämään, niin hirmuisen vaikeata kuin se joskus onkin. Jalkavaimon ammatti ei ole helpoimpia. Me ihmiset olemme aika kummallisia. Me kykenemme antamaan itsellemme anteeksi aivan vaivattomasti mutta emme muille. Niin on asianlaita minunkin kanssani. En osaa antaa anteeksi herroille Ruonala ja Boman, vaikka he eivät ole minun etujani loukanneet.

Eivät he ole ainoita uskottomia aviomiehiä tässä maassa. Mutta he ovat hämmästyttävän vastuuttomia. Kysymys ei ole vain herra Bomanin tarpeesta saada vierasta naista joka päivä ja hänen mielihyvästään. Tässä on kysymys myös lapsesta Yhäkö Ruonalankin tekee mieli? En pääse hänestä eroon. Ja Bomanhan oli asialla eilen. Kun nyt leimataan äiti, leimataan isäkin tasapuolisuuden nimessä. Toivon, että saatte 5 miljoonan kuukausituloja nauttivan miehen ja että hän olisi mieluimmin yli kuin alle senttiä.

Mutta vielä hartaammin toivon että eilisestä ei koidu lisäikävyyksiä. Minäkin alan sitä tuntea. Tarkoitatteko että halveksitte minuakin ja tuomitsette? Koska rakkaus on kuollut. Toisten arvostelussa, mitätöimisessä ja rienaamisessa Ennalan verbaaliset lahjat olivat "parhaimmillaan". Sallinette, että nimitän Teitä tuttavallisesti vain pässi-Innaseksi vaikken olekaan tuttavanne enkä halua ollakaan ja vaikka pässinne Gunnar on kuulemani mukaan pistetty jo lihoiksi. Te olette loisto- esimerkki siitä, miten vähäisin etten sanoisi olemattomin taidoin, kyvyin ja hengenlahjoin tässä maassa päästään pinnalle ja saa hu- vilapaikan Urjalasta.

Tarvitaan vain knalli, viikset, kansakoulutodis- tuksessa laulutaito välttävä 5 ja pässi Eräs syy siihen, että Suo- messa yliarvostetaan kaltaisianne avuttomia hupisetiä, on radion ja monien lehtien, hieman Hymynkin: Suosittelisin - tietenkin ihan henkilökohtaisesti - että pa- laisitte takaisin entiseen toimeenne Yleisradion vahtimestariksi huo- lehtimaan palttoista niin että kaikki saavat naulakoista omat kuteen- sa ja loimensa.

Sekin työ on hyvin hyvin vastuullista vaikkakaan ei vaadi suoranaista älyn hohtoa. Vaikkakaan et välittömästi osallistu toimitustyöhön vaan hoitelet niin sanottuja organisatoorisia suuria linjoja, lopullinen määräysvalta on kuitenkin Sinun. Muuta, pyydän, Hymyn linjaa kuuluisat "kaksi pii- rua" elämänmyönteisempään suuntaan.

Ja huomauta minulle, että esimerkiksi nämä "Kirjeet henkilöille" voisivat sisältää enemmän tun- nustusta kuin parjausta. Kuten sanoin sinun sanoneen, julkisuuden henkilöiltä vaaditaan pal- jon; heidän pitää mukautua siihen että heitä kritikoidaan ja heidän yksityiselämäänsäkin pengotaan. Miksi et sitten ole käskenut minua kirjoittamaan siitä, että olet saanut tuomion rattijuoppoudesta? Hymy koetteli sopivuuden rajoja. Uskovaisten ja moralistien kritiikistä ärsyyntynyt Ennalan heitti bensaa moraalinvartijoiden liekkeihin sarjalla "Mainio sukuni":.

Läpikotaisin rehellisenä ihmisenä on minun suorastaan pakko jatkaa onnettoman sukuni historiikkia. Nämä oheiset kolme irstasta valoku- vaa selityksineen tulevat aiheut tamaan yleistä inhoa ja pahennusta mikä onkin tarkoitukseni kansamme johdattamiseksi onnellisempaan tulevaisuuteen.

Oppia voi nimittäin paheellisuudestakin. Jos Ennalan tyylissä -lukujen vaihteessa vielä oli terävää sarkasmia, epäkohtia esiin nostavaa provosointia ja ehkä syvempäänkin pohdintaan kutsuvaa kyseenalaistamista, joskus myös itseironiaa, luvun kuluessa kirjoitusten katkerat juonteet syvenivät ja sarkasmin terä tylstyi latteuksiin ja karkeaan kielenkäyttöön.

Ennala ei suostunut kumartamaan ketään, vaan kirjoitti asioista kuten hän oman ristiriitojen koetteleman ja piinatun maailmankuvansa läpi ne itse koki. Objektiivisuudesta tai yksilösuojasta piittaamatta. Ennala piti Hymyssä omaa palstaansa, jonka puitteissa hän myös vastasi lukijoiden kirjeisiin. Palstan nimi oli aluksi "Veikko-sedän piinapenkki", mutta myöhemmin sen nimeksi vaihdettiin "Maailman meno".

Tällä palstalla Ennala ylitti rajoja enemmän kuin koskaan. Kirjailijana Ennala ei ollut mestari - ehkä kylläkin mainettaan parempi. Esikoisteoksessa, novellikokoelmassa  Linna meren rannalla   Gummerus oli persoonallisia pieniä kertomuksia. Seuraavassa teoksessa, eksistentialistisessa, inhorealismissaan groteskissa rikostarinassa Kyttyrä  Ennala löysi "oman" kirjallisen tyylinsä: Myöhemmin ilmestyivät  Veljeni Herrassa   ja  Vaimo jonka minulle annoit   Hymyn lisäksi Ennalan pakinoita ja kertomuksia julkaistiin mm.

Apu ja Viikkosanomat lehdissä. Ennalan lehtikirjoituksista on ilmestynyt mm. Uskonnollisten aiheiden käsittelystä lehdessä vastasi usein Veikko Ennala, jonka muistelmista tiedämme, että hän lapsena sai liikaakin sapiskaa uskonnolliselta ja autoritääriseltä isältään, satukirjailija Atte Ennalalta.

Uskonnon auktoriteettiin, ehdottomuuteen ja dogmaattisuuteen kohdistuvissa jutuissa, jotka Ennalan mielestä ilmeisesti puolustivat yksilönvapautta ja vastustivat pakkovaltaa, viljeltiinkin usein raamattusitaatteja. Kun Ennala teki kirjeen Jeesukselle, jutun alaotsikko kuului "Kirje on lapsellinen mutta Jeesus itse on sanonut: Sallikaa lastenmielisten tulla minun tyköni". Kysyisin sitten, miksi melkein kaikki tosiuskovaiset ovat niin tavattoman ilkeitä, juuri heiltä esim.

Varjele Sinä minua tulemasta tosiuskoon, etten muuttuisi vieläkin pahemmaksi kuin mitä olen. Ajattele nyt vaikka hovioikeudenneuvos Paavo Hiltusta. Miten häijy mies siinä onkaan. Homoseksualisti-raukatkin, jotka eivät varmasti ole itse syypäitä kohtaloonsa, hän tahtoisi teljetä linnaan.

Miksi ei sitten sydän- ja keuhkotautisia myöskin? Etkö antaisi minulle viransijaisuuttasi sanokaamme kymmeneksi päiväksi. Tänä aikana osottaisin olevani parempi Jeesus kuin Sinä. Koska olisin Sinuna kaikkivoipa, tappaisin ensimmäiseksi Perkeleen, niin ettei se enää olisi viekoittelemassa meitä.

Viinapannut särkisin ja hajoittaisin vankilain muurit niin että miehet saisivat palata takaisin vaimojensa ja sulhaset morsiamiensa luo hyvinä ja rehellisinä ihmisinä Minä tekisin maailmasta paratiisin, jossa ei enää kuoltaisi nälkään, ei tunnettaisi syöpää, ei itkua eikä kuolemaa. Sillä, jos olet meille omalla kärsimykselläsi valmistanut paratiisin jonnekin, miksi emme saa mennä sinne heti Mikä on elämän tarkoitus?

Kuten viime numerossa tällä palstalla kerroin, ennusti nimimerkki "Amigo del la monto ce la limo", että kuolen ennen tämän vuoden juhannusta. Tätä kirjoittaessani juhannus on ajat sitten ollut ja mennyt ja häveten minun on ilmoitettava yhä eläväni. Tällainen uppiniskaisuus herättää tietysti lukijoissa pahaa verta Perheessäni kyllä valmistuttiin lähtööni asiaan kuuluvalla tavalla: Saattoväelle siitä ei tosin enää olisi ollut tarjottavaksi muuta kuin hiukan hiivaista pohjasakkaa, sillä juhannuksen alla tulin nautiskelleeksi sen itse.

Tjaha ja käydäänpä sitten taas reippain mielin käsiksi uusien saapuneiden kirjeiden pinkkaan. Minulta on usein kysytty enkö millään pääse irti taivasasioista ja pornosta. Kyllähän minä pääsen mutta kun lukijat eivät tunnu pääsevän. Ja heidän kirjeitäänhän varten tämä palsta on perustettu. Lea Vesannon on hänetkin ärsyttänyt se artikkelini, jossa kuvailin keskustelujani lasteni kanssa taivaasta ja Jeesuksesta ja pippelin seisomisesta ja sen sellaisesta.

Jospa nyt antaisimme pienokaisten kuitenkin olla siinä käsityksessä, että taivas on maailmaa parempi paikka ja että Jeesus on meitä ihmisiä kiltimpi olento.

Kyllähän heille aikanaan sitten selviää, että - pahoin pelkään - ei olekaan olemassa mitään taivasta eikä mitään kilttiä karamellejä antavaa Jeesusta.

Veikko Ennalan uskontoaiheisia artikkeleita: Muuan Asuntohallituksen toimistovirkailija, vuotias Timo Kuittinen, on oman käsityksensä mukaan saanut Herraltamme profetian lahjan ja niinpä hän on jo 7 vuoden ajan säikytellyt heikkohermoisia helvettiopillaan. Hänen povauksensa ovat kamalia: Profeetta soi lehdellemme haastattelun. Haastattelijan henkilökohtainen käsitys on, että Timo Kuittinen kärsii kuuloharhoista ja olisi hoidon tarpeessa. Tasapainottomia tuomionprofeettoja, uskonnollista alistamista, väärinkäytöksiä ja hurjia lahkoja koskevat jutut olivat varmastikin pääosin totta ja asioiden esille nostaminen oli sinänsä tärkeää.

Ikävä vain, että tämän varjolla uskovaisia leimattiin tarpeettomastikin, juttuja paisuteltiin ja kärjistettiin.

Omassa mustavalkoisuudessaan Ennala ei viitsintyt tutustua edes kristinuskon peruskäsitteisiin, armon ja tuomion suhteeseen tai vaikkapa siihen, kuka Raamatun mukaan on Jumalan lapsi, vaan jo lähtökohtaisesti suhtautui uskon sisältöön tahallisen pilkallisesti tai huolimattomasti, antaen asioille merkityksiä ennakkoluuloistaan käsin.

Jumala, jota Ennala usein nimitti "meidän Herraksemme", oli lähtökohtaisesti "omien lapsiensa pelottelusta nauttiva sadisti ja sietämättömän itserakas olento, joka pysyy hyvällä tuulella vain jos ihmiset alituiseen voivottelevat syntejään ja pahuuttaan". Oletteko koskaan tullut ajatelleeksi, että säikytätte helvetillänne ihmisiä niin että he sekoavat päästään? On julistettava että se on olemassa jotta ihmiset ymmärtäisivät hylätä pahan niin kauan kuin on aikaa. Ei totuus sekoita ihmisten päitä, tunnustamattomat synnit kylläkin sekoittavat.

Tunnustus on armon edellytys. Kun vastasitte kirjeeseeni, jossa pyysin teiltä tapaamista, sätitte HYMY-lehden pahanpäiväisesti. Erityisesti teitä ärsytti juttu kemiläisestä jalkavaimosta. Siinähän nuori nainen juuri tunnusti syntinsä, joka on teidän puheittenne mukaan armon edellytys. Te teette tällaisilla jutuilla rahaa. Lehden teon on kannatettava itse itsensä niin kuin näemmä profetioittenkin Profeetta Kuittinen ilmoittaa itse saavuttaneensa "mielenrauhan".

Mutta tullaanko ajatelleeksi, kuinka monilta hengessä entuudestaankin vaivaisilta hänen onnistuu se "profetioillaan" riistää. On käsittämätöntä, että jokin Asutushallituksen houriva toimistotyöntekijä saa vapaasti tehdä tyhjäksi kaiken sen mitä toisaalta tässä maassa mielenterveyden hyväksi tehdään Mitä sitten tulee jumalanpilkkaan, eikö karmeinta jumalanpilkkaa ole Luojamme varustaminen inhimillisin heikkouksin, niihin luettuina jo mainitut kostonhalu, taipumus sadismiin, itserakkaus ja hillitön viha?

Ennala, joka niin herkästi huomasi uskovaisissa vikoja ja muistutti heidän olevan vastuussa lähimmäistensä leimaamisesta ja ihmisten mielenrauhan järkyttämisestä, itse leimasi juttujensa kohteina olevia henkilöitä, niin uskovaisia kuin muitakin. Erkki Petmanin artikkeli vuotiaana Ruotsissa pahoinpidellystä suomalaisesta kotiapulaisesta, joka karmeiden kokemustensa jälkeen löysi turvan Trelleborgin helluntaiseurakunnasta, kuvaa lehden uskontokriittistä linjaa:. Täytyy taas kerran kysyä, onko hän todellakaan saanut vielä vapauttaan, riittääkö uskonnollinen seura hänelle ja onko sunnuntaisin puistossa pidettävä helluntailaisten ulkoilmakokous hänelle sitä virkistäytymistä mitä hän nyt tarvitsisi.

Pääsiköhän Väinö Nurminen taivaaseen? Hän oli kirkosta eronnut uskovainen. Hän halusi kirkollista siunausta, mutta ei saanut sitä. Kun ei kerran maksanut kirkolle sitä mikä kirkolle kuuluu, ei saanut myöskään kirkollisia palveluksia. Suntio-haudankaivaja ei tuonut haudalle edes hautauslapiota Armoa ei tarjota syntisille, vaan synnittömille tekohurskaille. Saarnojen perussävy ja sanoma armosta on sama. Se on tummiin pukeutuneiden nutturapäiden uskon vahvistamista.

Se on heidän armoaan ja heidän pelastuksensa vakuuttelua Kirkoissa jaettava armo on näin yhdenmukaistettu. Armomarkkinoilta on saatavissa vain poroporvarin armoa. Lehdessä oli myös joitain sävyltään positiivisia kirjoituksia uskonnosta, yleensä luterilaisesta kirkosta mm. Näistä vastasivat muut toimittajat Ennalan ja hänen hengenheimolaistensa keskittyessä pääasiassa uskonnon kritiikkiin. Uskontokritiikin vastapainoksi lehdessä oli jonkin aikaa myös pastori Ilmo Launiksen palsta.

Muiden juttujensa ohessa Launis toi palstallaan esille kristillistäkin sanomaa, korosti Jeesuksen ja evankeliumin merkitystä. Minun sinänsä monessa mielessä heiveröinen uskoni Jeesukseen ei pohjaudu siihen, mitä Vanha Testamentti hänestä kirjoittaa tai mitä kenties saadaan selville joistakin vielä vanhemmista lähteistä, ei liioin siihen mitä kerrotaan hänen syntymänsä ja kuolemansa tavasta taikka erinäisistä uskonnollisista seremonioista - minulle on täysin yhdentekevää, syntyikö hän niinkuin ihmiset tavallisesti syntyvät vai jollakin toisella tavalla - vaan uskoni pohjautuuu hänen sanomansa suuruuteen ja hänen olemuksensa sisäiseen suuruuteen, joka minun tajunnalleni on ainutlaatuinen.

Viron kiinnostus idän uskontoja, parapsykologiaa ja esoterismia kohtaan kasvoi vuosien varrella, niin että hän mm. Lukijoiden kirjeistä koostuva Postia kuului lukujen suosittuihin palstoihin. Kiitän niitä kymmeniä ihmisiä, jotka ovat lehteämme artikkelin "Onko Jumala kuollut? Olen pahoillani, että meillä ei ole mahdollisuutta kaikkia kirjeitä julkaista ja julkaistutkin ovat vain lyhennelmiä ja otteita.

Tällainen "sensurointi" on ollut pakon sanelema. HYMY-lehti ei voi erikoistua pelkästään uskonkysymyksiin etenkin koska sellaisia julkaisuja on jo entuudestaan olemassa. Erityisen iloinen olen siitä, että po. Sellaisestahan ei missään tapauksessa ollut kysymys. En ole oikea henkilö kommentoimaan lukijoiden kirjeitä ja niinpä ne siis tulevat tässä puolestani kuitatuiksi vain sydämellisin kiitoksin Mitä minuun itseeni tulee, olen tähän ikään ajatellut Sinua niin monena.

Kun olin lapsi olit minullekin teismin parhaiden oppien mukaisesti partainen isähahmo, tuikea ja julmakin ja ajattelin Sinua iltaisin unta odottaessani vavistuksella. Sittemmin muutuin panteistiksi koska olin niin kauan Knut Hamsunin lumoissa ja merkitsit minulla samaa kuin Luonto eli kaikki mikä eli ja hengitti, maan kukkaset ja jopa kivetkin.

Välillä kielsin Sinut kokonaan. Toisinaan sitten liian vähäisellä järjellä liikaa luettuani olin ollakseni deistikin: Sinä olit kyllä luonut taivaat ja maat ja niiden astujat mutta jättänyt sitten kaiken oman onnensa nojaan, olitpa ehtinyt ehkä jo kuollakin. Mitä edelle kirjoitin on vain luettelo eikä voi antaa aavistustakaan kaikista niistä vaikeista ja tuskallisista kamppailuista ja kriiseistä, joita jokaisen uuden uskomuksen ja maailmankuvan omaksuminen edelsi.

Nyt tänä päivänä katson olevani agnostikko: Henkilö joka puhuu Sinusta minulle tietää tosiasiassa Sinusta yhtä vähän kuin minä itsekin.

Miksi nyt sitten kumminkin kirjoitan sinulle? Siksi että toivon vaikkakaan en varmasti usko Sinun olevan olemassa. Jos lähden siitä että olet olemassa olkoon olemuksesi minkälainen tahansa ja ylhäiset asuinsijasi missä tahansa, minua on aina askarruttanut miksi oikeastaan loit meidät, mikä lyhyesti sanottuna on olemassaolomme tarkoitus. Miksi lainkaan panit meidät kokemaan tämän viheliäisen etsikkoaikasi sotineen ja nälänhätineen, minkä vuoksi emme päässeet paratiisiin heti ja niin täydellisinä ettemme olisi ollenkaan kallistaneet korvaamme jonkin käärmeen kuiskutuksille.

Kuluva kesä ja tuleva syksy tuovat tullessaan toisenlaisen Jeesuk- sen, Supertähden rock-oopperan muodossa, tämän lisäksi Jeesus- ta on alettu mainostaa monin keinoin. Jeesuksesta on tulossa kan- taa ottava ja osallistuva hahmo. Postiluukusta on jo nyt putoillut uudentyyppistä Jeesus-mainon- taa. Saa nähdä milloin varsinainen big business nappaa Jeesuksen myyntiartikkeleiden valtiaaksi.

On helppo kuvitella, mitä nyt jo liik- keissä olevien Jeesus-paitojen lisäksi voisi ilmestyä markkinoille. Monenmoiset korut ovat jo tulleet, uimakauden alkaessa värittä- vät saastuneita rantojamme iloisenväriset Jeesus-bikinit ja simma- rit, helteellä janon sammuttaa parhaiten Kristus-juoma.

Kirkko tie- tenkin perustaa omat myyntikojunsa, joissa popparipapit saavat heille niin tärkeän myyntikokemuksen. Mielikuvitusta käyttäen näi- tä artikkeleita löytyy vaikka millä mitalla. Pornon ja siveyden kytkeminen toisiinsa voikin antaa meille oivallisen tavan nähdä ennen kaikkea pornon poliittinen luonne.

Siveellisyyshän liittyy vanhastaan hyvään ja oikeaan toimintaan, hyvänä ihmisenä olemiseen tunnettiinhan moraalioppikin aikaisemmin siveellisyysoppina , mutta luvun mittaan siveellisyyden sisällöksi tuli juuri sukupuoli- ja seksuaalimoraali.

Jos siis miestenlehtiä ruoskittiin epäsiveelliset julkaisut kieltävällä lailla, asetettiin miestenlehtien edustama porno tällöin normin vastaiseksi. Epänormaalista puolestaan seuraa jokin uhka tai vaara, muutoinhan sitä ei olisi tarpeen säädellä ja kontrolloida lain voimin. Miestenlehtien ilme muuttui luvulla ikään kuin lehti lehdeltä pikkuhiljaa. Vuosikymmenen alussa alastonkuvat olivat harvinaisia, luvun lopussa muuta kuvasisältöä ei kyseisissä lehdissä juuri ollutkaan.

Vuosikymmenen alussa jutut saattoivat käsitellä lähes mitä vain maan ja taivaan väliltä, vuosikymmenen lopussa aiheena oli seksi ja siihen liittyvät ilmiöt laidasta laitaan.

Erityisen kulminaatiopisteen muodostaa vuosi , jolloin pornolehtien edelläkävijä Lehtimiehet Oy: Tällaisia kuvia ei Suomessa ollut ennen nähty, vaikka ulkomaiset lehdet olivat vastaavaa sisältöä jo tarjoilleet. Ulkomaisten lehtien hankkiminen oli kuitenkin pääosin yksittäisten maahantuojien ja niin sanottujen tupakkakauppojen varassa, joten mitään suuren yleisön hupia ne eivät olleet.

R-kioskiverkoston kautta leviävät Lehtimiehet Oy: Kun jostain asiasta tulee kaikkien tavoitettavissa olevaa, kiinnitetään siihen tällöin myös tarkemmin kontrolloivia toimenpiteitä. Kotimainen laajalevikkinen lehdistö oli uusi tilanne, ja näin lehtien sisällön ja voimassa olevan lain välinen ristiriita roiskahti silmille huomattavasti rajummin kuin mitä tiskin alta myytyjen ulkomaisten lehtien kohdalla olisi voinutkaan käydä. Pornolehdistöön tai epäsiveellisiin julkaisuihin oli eduskunnassa jokusen kerran havahduttu muutamien yksittäisten kysymyksien verran, mutta aihe alkoi todella puhututtaa vuosina ja Ensin asialle ehti Raino Westerholm krist.

Edustaja Westerholm argumentoi, että. Pornografian julkea julistus ja esittäminen ei vastaa kansamme syvien rivien käsitystä hyvistä tavoista ja säädyllisyydestä. Kasvavalle nuorisollemme sellaisella toiminnalla on mitä turmiollisin vaikutus. Tästä on jo riittävästi esimerkkejä havaittavissa. Sukupuolitaudit olivat jokin vuosi sitten jo voitettu ongelma — nyt ne ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti varsinkin nuoremman polven parissa. Jos tätä sitaattia purkaa osiin, havaitaan, että edustaja Westerholmin aloitteessa ensinnäkin pidetään kaupallisia arvoja huonoina, tai ainakin alempana kuin moraalisia arvoja.

Vastakkainasettelu korkeakulttuurin ja matalan kulttuurin välillä tiivistyykin monesti kaupallisuuteen. Matala kulttuuri 15 mielletään kaupalliseksi ja tavoitteiltaan alhaisemmaksi kuin esimerkiksi sivistämiseen tähtäävä korkeakulttuuri.

Matalaa kulttuuria kuluttava joukko puolestaan jäsentyy epä-älylliseksi, sivistymättömäksi ja kasvatettavaksi joukoksi, jota pitää suojella kaupallisen kulttuurin rappioittavilta tekijöiltä.

Samankaltaista turmelluksen retoriikkaa käytti vuonna myös Alli Vaittinen kok. Teuvo Pohjolaisen mukaan porno olikin Vaittisen vaaliase, jolla pyrittiin hakemaan julkisuutta ja nostamaan kannatuslukuja. Kysymyksessä kannettiin huolta epäsiveellisten julkaisujen vapaasta leviämisestä, sillä.

Kysymyksessä viitattiin myös tiedemiehiin, jotka olivat pornografian ja rikollisuuden kytköksen osoittaneet, joskaan näitä tiedemiehiä ei sen tarkemmin nimetä. Tutkijoihin viittaaminen saattaa olla tässä eräänlainen väitteen pönkittämisen keino, jolla ei välttämättä ole todellisuuspohjaa, sillä kyseiseen lopputulokseen päätyvää tutkimusta en ainakaan minä ole aihetta penkoessani mistään löytänyt.

Väite siitä, että porno johtaa tai madaltaa kynnystä seksuaalirikoksiin, onkin yksi käytetyimmistä pornoa vastustavista argumenteista sen väitteen ohella, että porno vääristää kuvaa seksistä ja seksuaalisuudesta. Sekä edustaja Vaittinen että edustaja Westerholm perustivat kannanottonsa erityisesti sille, että pornon käyttäminen johtaa ei-toivottuun käytökseen — holtittomaan tai muutoin piittaamattomaan sukupuolielämään ja sitä kautta sukupuolitautien yleistymiseen tai jopa raakaan rikollisuuteen.

Näin pornokysymys niveltyy koko kansan tulevaisuuden kysymyksenä — se ei ole vain yksilökohtainen mieltymyksen tai valinnan asia, vaan tautien ja rikoksien kautta se uhkaa koko kansan terveyttä ja hyvinvointia. Seksuaalimoraalin vaaliminen ja sääteleminen on siten valtion ja lainsäädännön kysymys, ei henkilökohtaisen elämän yksityisasia.

Sekä pornon viettelevyyttä holtittomaan seksihurjasteluun että pornon ja rikollisuuden mahdollista kohtalonyhteyttä oli tutkittu jo luvun alussa. Tutkimusalustan tarjosi pornon vapauttanut Tanska, jossa kriminologian professori Berl Kutchinsky teki seuranta-, haastattelu- ja rikostilastotutkimusta. Hänen mukaansa pornolla ei näyttänyt olevan vaikutusta jo muodostuneeseen seksuaalimoraaliin.

Sen sijaan halu ryhtyä itselle vieraisiin tai epätyypillisiin seksuaalikokeiluihin jopa väheni koeryhmässä olleilla henkilöillä pornon käyttämisen jälkeen. Näin ollen porno ei johtanut seksuaalirikollisuuden kasvuun. Mitä tulee argumenttiin siitä, että porno vääristää kuvaa seksuaalisuudesta tai antaa seksistä luonnottoman ja epärealistisen kuvan, voidaan huomauttaa, että eihän pornon tarkoituskaan välttämättä ole antaa seksistä realistista kuvaa.

Tutkimani pornolehtiaineisto esitti seksin pääosin ilkikurisessa, humoristisessa ja iloisessa valossa, eivätkä sellaiset seikat kuin lisääntyminen, taudit tai sydänsurut kuulu tyypilliseen pornokuvastoon.

Marty Klein toteaakin, että kun pornoa arvostellaan epärealistiseksi, oletetaan rivien välissä, että kuluttajalla ei ole kykyä ymmärtää katsomaansa tai lukemaansa fiktioksi, viihteeksi ja kuvitelluksi. Tanskan ja Ruotsin pornovapautus oli kyllä Suomessakin tiedossa, ja näiden maiden esimerkkiä käytettiin myös argumentaation tukena eduskunnassa.

Kansanedustaja Osmo Kaipainen sd. Kutchinskyn mukaan tanskalaisesta pornografiasta suuri osa suunnattiin suoraan ulkomaisille markkinoille, ja pornon vapauttamisen jälkeen pornolehtien kysyntä oli laskenut niin, että vain kaksi tanskankielistä julkaisua oli jäänyt jäljelle.

Kaipaisen kysymykseen oikeusministeri Mikko Laaksonen sd. Tämä kirjelmä lehtiesimerkkeineen tunnetaan nimellä pornopaketti, ja se oli koottu edustaja Vaittisen johdolla. Vaittisen pornopaketti käsiteltiin lautakunnassa yhdessä toisen, Kristillisen radio- ja televisioliitto ry: Epäsiveellisten julkaisujen valvontalautakunta ei kuitenkaan saavuttanut yksimielisyyttä laintulkinnasta, ja osa lautakunnasta osoittikin oikeusministeriölle tukalaa tilannetta puivan kirjeen, jossa lainsäädännön purkamista suositeltiin.

Syytteiden nostamisen sijaan päädyttiinkin asettamaan painovapaustoimikunta tutkimaan lainsäädännön tilaa. Toimikunta suositteli lainsäädännön muuttamista, ja lähinnä pornon myyntipaikkojen sääntelyä, mutta lopulta kuitenkin vuonna useita pornokustantajia haastettiin oikeusministeriön toimesta oikeuteen. Itse pohdinnan kohteena ollut laki kumottiin vasta niinkin myöhään kuin vuonna Lakiteknisesti porno — tai epäsiveelliset julkaisut — olivat siis Suomessa laittomia lähes vuosituhannen vaihteeseen saakka!

Painovapaustoimikunnassa mukana ollut kriminologian professori Inkeri Anttila on todennut, että toimikunnan suositukset ja pohdinnat jäivät vaille vaikutusta, koska samaan aikaan valmisteilla ollut yksityisyydensuojalaki eli ns. Lex Hymy vei huomion aiheelta.

Lakien kiristäminen koettiin Suomessa höllentämistä helpommaksi ja kivuttomammaksi. Kontulan mukaan erityisesti seksuaaliasioita kontrolloitaessa omilla henkilökohtaisilla mieltymyksillä ja moraalisilla käsityksillä on valtavan suuri merkitys, niiden rinnalla tutkimustuloksilla ei ole sananvaltaa tai väliä.

Ehkä se on jossakin määrin valitettavaakin, sillä tällä hetkellä me elämme tietyllä tavalla kaksinaismoraalin varassa — pornoa on melko vapaasti kaupoissa saatavana, mutta sen valvontaa ei ole järjestetty riittävän tehokkaasti siitä huolimatta, että sen kauppaaminen on kielletty. Toimikunnan mietinnön muodossa annettava laki tulkittaisiin kuitenkin pornon vapauttamiseksi ja sellaista lakia tämä hallitus ei anna eduskunnalle.

Tähän virkkeeseen oikeastaan kulminoituu pornon ympärille kiertyneiden argumenttien lopputulema. Pornolehtiä vastustettiin ja niiden kustantajia haluttiin rangaista perustellen nämä kannat rikollisuuden uhkakuvilla, heikentyvällä moraalilla ja kaupallisuuden rappioittavuudella. Tutkimustulosten mukaan tällaiset uhkakuvat olivat vailla totuuspohjaa, mutta tällä seikalla ei lopulta juurikaan ollut väliä moraalisen närkästyksen rinnalla. Se, mikä itsestä tuntuu vastenmieliseltä tai muuten vaikealta käsittää, halutaan mieluusti kieltää muiltakin, toteaa Kontula.

Hän tarkoittaa tällä sitä, että pornon vastustaminen yritetään pukea monenmoisten argumenttien kaapuun, mutta aktiivisena pohjavireenä on oma inhon tunne ilmiötä kohtaan. Yhteiskunnallisten murrosaikojen kuohunnassa moraaliset näkemykset joutuvat uudelleentarkastelun kohteeksi, ja tällaisessa murroksessa konsensusta hyväksyttävästä ja sallitusta ei hetkessä saavuteta.

Näin pornolehtikysymyksen voi nähdä lainsäädännöllisenä rajankäyntinä seksuaalikoodistoltaan muuttuvassa yhteiskunnassa. Nautinnot eivät ole viattomia, ja niiden hallitsemisesta käydään valtaisasti kamppailuja, kun määritellään toiset nautinnot normaaleiksi ja sallituiksi toisten jäädessä hämärän rajamaille kiusallisina, epänormaaleina ja sanktioituina mielihyvän lähteinä. Kansallisarkisto KA , Helsinki Oikeusministeriön arkisto Epäsiveellisten julkaisujen valvontalautakunta.

Tarkastuspäällikkö Olli Aaltonen, levikkitiedot kirjoittajalle sähköpostitse Enehjelm, Nina af Suomalaisen luvun toinen kuva.

Suomalaisen kirjallisuuden seura, Helsinki, — Symboliset taistelut, sukupuolikonflikti ja sananvapaus viiden pääkaupunkilehden kulttuuritoimituksissa — Acta Universitatis Tamperensis ser A vol , Tampere. Teoksessa Lehman, Peter toim. Law, Pornography and Crime. Porno ja lukujen taitteen siveellisyyskysymyksenä.

.. Free xxx gay cams ilmaisia seksivideo

Hymy lehti alastonkuvat sex tarinoita homoseksuaaliseen

Kansan Sivistystyön Liitto, Helsinki. Olen pahoillani, että meillä ei ole mahdollisuutta kaikkia kirjeitä julkaista ja julkaistutkin ovat vain lyhennelmiä ja otteita. Sitä toimittamaan on värvätty alan kovin ammattilainen Mikko Montonen. Hymyssä asiat esitettiin lehden raflaavaan tyylin. Pohjolainen99,—

: Hymy lehti alastonkuvat sex tarinoita homoseksuaaliseen

SEKSI KAMERA ROODOS HOMO Sitä toimittamaan on värvätty alan kovin ammattilainen Mikko Montonen. Tarkoitatteko että halveksitte minuakin ja tuomitsette? Hymy koetteli sopivuuden rajoja. Jospa nyt antaisimme pienokaisten kuitenkin olla siinä käsityksessä, että taivas on maailmaa parempi paikka ja että Jeesus on meitä ihmisiä kiltimpi olento. Kymmenet vuodet salasin poikkeavuuttani.
Hymy lehti alastonkuvat sex tarinoita homoseksuaaliseen Strapon domina linda line gay tarjous
ALASTON SUOMI VIDEO HOMOSEKSUAALISEEN PORNO NOVELLIT Suomimeis hieronta kemi homoseksuaaliseen
TEEN SEX VIDEO MIES LINE LAUTTASAARI HOMOSEKSUAALISEEN Seksi seuraa netistä eturauhasen homo hierontaa

Veijon isä, pohjalainen maanviljelijä on ankara mies. Ankara on Vei- jon äitipuolikin. Ankaria ja pohjattoman ilkeitä ovat myös Veijon muut sukulaiset. Remmiä selkään ja nyrkkiä turpaan. Niillä Veijon poikkeavuutta lää- kittiin. Monasti hänen oli paettava kotoaan henkensä kaupalla Hän ei käyttäydy reilun miehekkäästi, mutta ei myöskään luontevan naisellisesti. Puheääni on selvästi naisen. Samoin nauru, tapa puhua. Kaikki on miehen ja naisen käyttäytymisen välimailta. Armo Hormian, psykiatrin, lausunnon mukaan luomistyö on Veijon kohdalla mennyt pahasti pieleen.

Hän on psyykkisesti täydellinen nai- nen. Mutta hänellä on munat. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Ja niitä hän  on kironnut senkin tuhannen kertaa.

Ainoan lohdun hänen elämälleen on tuonut fatalismi, usko kohtaloon, johdatukseen. Poikkeavuus täytyy olla oikeu- tettua. Toisin kuin Kurt Forsman - joka sukupuolenvaihdosleikkauksen jälkeen tunsi erehtyneensä ja sittenkin olevansa mies ja haluavansa vaimon, ja siksi halusi lehdessä varoittaa kaltaisiaan ryhtymästä leikkaukseen - Veijo koki edelleenkin olevansa enemmän nainen kuin mies, ja kärsi ristiriidastaan, olemisesta "vääränlaisessa kehossa": Vaikka Veijo nyt kulkee miesten vaatteissa, ei hänen elämänsä ole pe- rustoiltaan muuttunut.

Hänen sielunsa on yhä naisen sielu. Ja jos hä- nen elämänsä uudelleen ajautuisi umpikujaan, jos nykyiset vaatteet muuttuvat vankipuvuksi, saattaa hän jälleen tehdä muodonmuutok- sen. Tänään on näin, huomisesta ei voi tietää. Muuten on elämä yhä täynnä tuskaa päivästä päivään, viikosta viikkoon, vuodesta toiseen.

Mies, joka ei ole mies. Nainen, joka ei ole nainen. Ihmi- nen, joka on jäänyt ilman rakkautta. Eikä tässä vielä kaikki. Tie onneen, iloon ja vapauteen olisi saada naisen kasvot.

Tahtoisin muuttua kasvoiltanikin naisek- si ja näyttää siltä kuin naiset näyttävät. Haluaisin, että muutkin nä- kisivät minun muuttuneen naiseksi ja uudeksi ihmiseksi.

Se on kaik- ki, mitä tarvitsen. Se on tie iloon, onneen, vapauteen ja naisellisuu- teen. Kurt Forsmanin toivomuslistalla on ensimmäisenä kasvojen koho- tus, joka poistaa kasvojen rypyt. Samassa yhteydessä hän haluaa myös silmäluomia korjattavaksi. Jos iho kiristyksen yhteydessä vede- tään voimakkaasti sivuille päin, saa hän myös jännittävät vinot sil- mät.

Eikä ainoastaan seurata, vaan osallistua siihen: Hymylehti on auttanut Kurt Forsmania hänen vaikealla tiellään kohti lopullista naisellisuutta kustantamalla hänelle amerikkalaiset rintapro- teesit sekä tämän leikkauksen aiheuttaman jälkihoidon. Jatkamme sa- malla tiellä selvittämällä hänen mahdollisuutensa saada uudet kasvot. Myöhemmin tulemme kertomaan, saiko hän kaipaamansa muodon- muutoksen. Ja jos sai, millainen hänestä tuli.

Kun Hannu makasi sisareni Modernin likasankojournalismin ja juorutehtailun lipunkantaja! Realistisen journalismin esitaistelijoina toimittajat sortuivat ylimielisyyteen eikä kohteiden yksityisyydestä piitattu. Karkeimpiin ylilyönteihin ja rimanalituksiin kuului Timo K.

Mukasta kirjoitettu surullisenkuuluisa artikkeli tammikuussa Hymyn inhorealismia eivät välttäneet yksityishenkilötkään. Tapaukset esiteltiin valokuvin, asianomaisten nimet ja paikkakunnat julkaistiin, jopa lasten nimet mm. Usein kohujutut perustuivat vain yhteen näkökulmaan, yhden asianosaisen kertomukseen. Kun asioiden faktisuutta ei tarkistettu jouduttiin juttuja myöhemmin täydentämään mm. Toimittajakunnan ja lehden johdon suhteet eivät aina - tai useinkaan - olleet ilman jännitteitä.

Numminen ja Paula Koivuniemi Edellisen vuosikymmenen suurten tähtien menettäessä kirkkaimman sädekehänsä. Nuorten kypsyyttä ja suojaikärajaa käsitteli lehden tuore toimittaja Veikko Ennala n: Nykyisin puhutaan yhä useammin sukupuolen vaihdoksista Hymylehti on saanut yksinoikeuden Suomessa oheiseen kirjoitukseen, jossa kerrotaan kuinka kirurgit käsittelevät tällaisen tapauksen. Vankilathan ovat eräänlaisia yhteiskunnan roskalaatikoita, joihin ajautuvat meistä ne, jotka epäonnistuvat pyrkimyksessään noudattaa keskinäisen kanssakäymisemme pelisääntöjä tai rikkovat niitä vastaan.

Kaikki heidät alistetaan saman yksikoikoisen käsittelyn, nimittäin ns. Tämä hoito ei paranna XYY-rikollista. Itse asiassa voidaan kysyä, ketä se parantaa, mutta asennoitumisemme rikollisuuteen on niin pinttyneiden ennakkoluulojen kahlitsemaa, että tarvitaan tällaisia 'Joonaan tunnusmerkkejä' jotta meillä olisi riittävästi uskallusta ja uskoa roskalaatikkojemme siivoamiseen.

Kuinka sanoikaan Ihmisen Poika kaksituhatta vuotta sitten: Jos luku oli individualistisen vapauden ja itsemääräämisoikeuden vuosikymmentä, jolloin ihminen radikaalilla tavalla kävi taistelua himojensa pidäkkeitä, moralismin luomia rajoituksia ja estoja vastaan, vuosikymmenen lopulla taistelu kiteytyi ehkä merkittävimpään kysymykseen, joka paljasti koko taistelun luonteen: Vuoden viimeisessä numerossa Hymy, jonka artikkelit olivat suureen ääneen julistaneet naisen vapautta seksuaalisuuteen ja omaan kehoonsa, asettui yllättäen abortinvastustajien puolelle.

Artikkelin kirjoittajaksi merkitty Ville H. Saariluoto ei kuulunut lehden vakiotoimittajiin ja artikkelin ehkä tärkein ominaisuus, sensaatiomaisuus, täyttyi varmasti, siitä pitivät huolen jutun shokeeraavat kuvat. Kaikesta huolimatta artikkeli oli merkittävä teko. Ainakin tässä lehti asettui niiden puolelle, joita se oli sanonut puolustavansa, heikoimpien puolelle.

Vapaus toteuttaa itseään ei voi merkitä vapautta murhata elämää, jonka on saattanut alulle. Hymyä parjattiin - ja kiiteltiin. Lukijoiden kirjeitä julkaistiin seuraavassa numerossa. Minun tuli niin paha olla, etten voinut olla itkemättä. Muistot kauan sitten sattuneesta asiasta tulivat mieleeni.

Luulin jo, että olin unohtanut kokemani abortin, mutta sellaista ei äiti voi koskaan unohtaa. Miksi minun pitikään valita se helpompi tie? Miksi en antanut pienen nukkevauvani elää? Meillä olisi varmaan ollut niin hauskaa yhdessä. Mieti siis, sinä tuleva äiti, monta monta kertaa, ettet valitse sitä tietä kuin minä menemällä ns.

Huhtikuun numero toi päiviteltäväksi syväjäädytyksen, intiimisti, erään perheen kamppailun ja kärsimyksen kautta, vavahduttavin valokuvin. Jonakin päivänä syväjäädytetty lapseni on jälleen elossa. Hänen äitinsä sopeutui traagiseen kohtaloon, mutta isä päätti kamppailla kuolleen tyttärensä elämästä. Hän antoi jäädyttää ruumiin siinä toivossa että lääketiede edistyisi lähivuosikymmeninä niin pitkälle että lapsi voitaisiin saattaa uudelleen elämään.

Epätavallisinta tässä kertomuksessa on että tiedemiehet pitävät mahdollisena että isän toive jonakin päivänä käy toteen Joulukuussa suoritetussa leikkauksessa hänen ohutsuolestaan tehtiin neljä metriä toimintakyvyttömäksi Liberaalin kansanpuolueen edustaja Aili Laitinen kysyi nro: Miksei valtio perusta ilotaloja.

Prostituutio ja sukupuolitaudit kuriin valtion kontrolloimalla bordellijärjestelmällä Urpo Lahtisen luomissa raameissa lehden linjasta vastasi pitkälti Jorma K. Lehden luetuimpaan vakiosisältöön luvun loppua kohti käydessä kuuluivat Ennalan pakinat. Niin ikään lukijoiden tuohtuneet, joskus ylistävätkin kirjeet Ennalan pakinoiden ja artikkelien johdosta, joihin kirjeisiin Ennala ahkerasti myös vastaili Postia-palstalla.

Esimerkkeinä toimittaja Ennalan sujuvasta sanankäytöstä Ant-Wuorisen.. Haastatteluja tuskin on käyty aivan näillä sanoilla, saattaa olla että Ennala sanailua "stilisoidessaan" on lisännyt proosallisen maalaileva repliikkejä, mutta lopputulos toimii Saan kyllä milloin tahdon, enkä tahdo niin kovin usein.

Teille on kahdesti käynyt vahinko. Miksi ette varonut eilen? Teen kyllä Bomanille mielelläni vieläkin lapsen. Se muuttaa sitten asian. Tuntuu siltä kuin tahtoisitte tuomita minut. Olettehan itse aina puoltanut vapaita suhteita. Te muistatte nyt väärin.

En ole koskaan niitä puoltanut. Sen sijaan olen pyrkinyt ymmärtämään, niin hirmuisen vaikeata kuin se joskus onkin.

Jalkavaimon ammatti ei ole helpoimpia. Me ihmiset olemme aika kummallisia. Me kykenemme antamaan itsellemme anteeksi aivan vaivattomasti mutta emme muille. Niin on asianlaita minunkin kanssani. En osaa antaa anteeksi herroille Ruonala ja Boman, vaikka he eivät ole minun etujani loukanneet.

Eivät he ole ainoita uskottomia aviomiehiä tässä maassa. Mutta he ovat hämmästyttävän vastuuttomia. Kysymys ei ole vain herra Bomanin tarpeesta saada vierasta naista joka päivä ja hänen mielihyvästään. Tässä on kysymys myös lapsesta Yhäkö Ruonalankin tekee mieli? En pääse hänestä eroon. Ja Bomanhan oli asialla eilen. Kun nyt leimataan äiti, leimataan isäkin tasapuolisuuden nimessä.

Toivon, että saatte 5 miljoonan kuukausituloja nauttivan miehen ja että hän olisi mieluimmin yli kuin alle senttiä. Mutta vielä hartaammin toivon että eilisestä ei koidu lisäikävyyksiä. Minäkin alan sitä tuntea. Tarkoitatteko että halveksitte minuakin ja tuomitsette? Koska rakkaus on kuollut.

Toisten arvostelussa, mitätöimisessä ja rienaamisessa Ennalan verbaaliset lahjat olivat "parhaimmillaan". Sallinette, että nimitän Teitä tuttavallisesti vain pässi-Innaseksi vaikken olekaan tuttavanne enkä halua ollakaan ja vaikka pässinne Gunnar on kuulemani mukaan pistetty jo lihoiksi. Te olette loisto- esimerkki siitä, miten vähäisin etten sanoisi olemattomin taidoin, kyvyin ja hengenlahjoin tässä maassa päästään pinnalle ja saa hu- vilapaikan Urjalasta.

Tarvitaan vain knalli, viikset, kansakoulutodis- tuksessa laulutaito välttävä 5 ja pässi Eräs syy siihen, että Suo- messa yliarvostetaan kaltaisianne avuttomia hupisetiä, on radion ja monien lehtien, hieman Hymynkin: Suosittelisin - tietenkin ihan henkilökohtaisesti - että pa- laisitte takaisin entiseen toimeenne Yleisradion vahtimestariksi huo- lehtimaan palttoista niin että kaikki saavat naulakoista omat kuteen- sa ja loimensa. Sekin työ on hyvin hyvin vastuullista vaikkakaan ei vaadi suoranaista älyn hohtoa.

Vaikkakaan et välittömästi osallistu toimitustyöhön vaan hoitelet niin sanottuja organisatoorisia suuria linjoja, lopullinen määräysvalta on kuitenkin Sinun. Muuta, pyydän, Hymyn linjaa kuuluisat "kaksi pii- rua" elämänmyönteisempään suuntaan. Ja huomauta minulle, että esimerkiksi nämä "Kirjeet henkilöille" voisivat sisältää enemmän tun- nustusta kuin parjausta. Kuten sanoin sinun sanoneen, julkisuuden henkilöiltä vaaditaan pal- jon; heidän pitää mukautua siihen että heitä kritikoidaan ja heidän yksityiselämäänsäkin pengotaan.

Miksi et sitten ole käskenut minua kirjoittamaan siitä, että olet saanut tuomion rattijuoppoudesta? Hymy koetteli sopivuuden rajoja. Uskovaisten ja moralistien kritiikistä ärsyyntynyt Ennalan heitti bensaa moraalinvartijoiden liekkeihin sarjalla "Mainio sukuni":. Läpikotaisin rehellisenä ihmisenä on minun suorastaan pakko jatkaa onnettoman sukuni historiikkia. Nämä oheiset kolme irstasta valoku- vaa selityksineen tulevat aiheut tamaan yleistä inhoa ja pahennusta mikä onkin tarkoitukseni kansamme johdattamiseksi onnellisempaan tulevaisuuteen.

Oppia voi nimittäin paheellisuudestakin. Jos Ennalan tyylissä -lukujen vaihteessa vielä oli terävää sarkasmia, epäkohtia esiin nostavaa provosointia ja ehkä syvempäänkin pohdintaan kutsuvaa kyseenalaistamista, joskus myös itseironiaa, luvun kuluessa kirjoitusten katkerat juonteet syvenivät ja sarkasmin terä tylstyi latteuksiin ja karkeaan kielenkäyttöön. Ennala ei suostunut kumartamaan ketään, vaan kirjoitti asioista kuten hän oman ristiriitojen koetteleman ja piinatun maailmankuvansa läpi ne itse koki.

Objektiivisuudesta tai yksilösuojasta piittaamatta. Ennala piti Hymyssä omaa palstaansa, jonka puitteissa hän myös vastasi lukijoiden kirjeisiin. Palstan nimi oli aluksi "Veikko-sedän piinapenkki", mutta myöhemmin sen nimeksi vaihdettiin "Maailman meno". Tällä palstalla Ennala ylitti rajoja enemmän kuin koskaan. Kirjailijana Ennala ei ollut mestari - ehkä kylläkin mainettaan parempi. Esikoisteoksessa, novellikokoelmassa  Linna meren rannalla   Gummerus oli persoonallisia pieniä kertomuksia.

Seuraavassa teoksessa, eksistentialistisessa, inhorealismissaan groteskissa rikostarinassa Kyttyrä  Ennala löysi "oman" kirjallisen tyylinsä: Myöhemmin ilmestyivät  Veljeni Herrassa   ja  Vaimo jonka minulle annoit   Hymyn lisäksi Ennalan pakinoita ja kertomuksia julkaistiin mm.

Apu ja Viikkosanomat lehdissä. Ennalan lehtikirjoituksista on ilmestynyt mm. Uskonnollisten aiheiden käsittelystä lehdessä vastasi usein Veikko Ennala, jonka muistelmista tiedämme, että hän lapsena sai liikaakin sapiskaa uskonnolliselta ja autoritääriseltä isältään, satukirjailija Atte Ennalalta. Uskonnon auktoriteettiin, ehdottomuuteen ja dogmaattisuuteen kohdistuvissa jutuissa, jotka Ennalan mielestä ilmeisesti puolustivat yksilönvapautta ja vastustivat pakkovaltaa, viljeltiinkin usein raamattusitaatteja.

Kun Ennala teki kirjeen Jeesukselle, jutun alaotsikko kuului "Kirje on lapsellinen mutta Jeesus itse on sanonut: Sallikaa lastenmielisten tulla minun tyköni". Kysyisin sitten, miksi melkein kaikki tosiuskovaiset ovat niin tavattoman ilkeitä, juuri heiltä esim. Varjele Sinä minua tulemasta tosiuskoon, etten muuttuisi vieläkin pahemmaksi kuin mitä olen. Ajattele nyt vaikka hovioikeudenneuvos Paavo Hiltusta. Miten häijy mies siinä onkaan. Homoseksualisti-raukatkin, jotka eivät varmasti ole itse syypäitä kohtaloonsa, hän tahtoisi teljetä linnaan.

Miksi ei sitten sydän- ja keuhkotautisia myöskin? Etkö antaisi minulle viransijaisuuttasi sanokaamme kymmeneksi päiväksi. Tänä aikana osottaisin olevani parempi Jeesus kuin Sinä. Koska olisin Sinuna kaikkivoipa, tappaisin ensimmäiseksi Perkeleen, niin ettei se enää olisi viekoittelemassa meitä.

Viinapannut särkisin ja hajoittaisin vankilain muurit niin että miehet saisivat palata takaisin vaimojensa ja sulhaset morsiamiensa luo hyvinä ja rehellisinä ihmisinä Minä tekisin maailmasta paratiisin, jossa ei enää kuoltaisi nälkään, ei tunnettaisi syöpää, ei itkua eikä kuolemaa.

Sillä, jos olet meille omalla kärsimykselläsi valmistanut paratiisin jonnekin, miksi emme saa mennä sinne heti Mikä on elämän tarkoitus? Kuten viime numerossa tällä palstalla kerroin, ennusti nimimerkki "Amigo del la monto ce la limo", että kuolen ennen tämän vuoden juhannusta.

Tätä kirjoittaessani juhannus on ajat sitten ollut ja mennyt ja häveten minun on ilmoitettava yhä eläväni. Tällainen uppiniskaisuus herättää tietysti lukijoissa pahaa verta Perheessäni kyllä valmistuttiin lähtööni asiaan kuuluvalla tavalla: Saattoväelle siitä ei tosin enää olisi ollut tarjottavaksi muuta kuin hiukan hiivaista pohjasakkaa, sillä juhannuksen alla tulin nautiskelleeksi sen itse. Tjaha ja käydäänpä sitten taas reippain mielin käsiksi uusien saapuneiden kirjeiden pinkkaan.

Minulta on usein kysytty enkö millään pääse irti taivasasioista ja pornosta. Kyllähän minä pääsen mutta kun lukijat eivät tunnu pääsevän. Ja heidän kirjeitäänhän varten tämä palsta on perustettu. Lea Vesannon on hänetkin ärsyttänyt se artikkelini, jossa kuvailin keskustelujani lasteni kanssa taivaasta ja Jeesuksesta ja pippelin seisomisesta ja sen sellaisesta.

Jospa nyt antaisimme pienokaisten kuitenkin olla siinä käsityksessä, että taivas on maailmaa parempi paikka ja että Jeesus on meitä ihmisiä kiltimpi olento. Kyllähän heille aikanaan sitten selviää, että - pahoin pelkään - ei olekaan olemassa mitään taivasta eikä mitään kilttiä karamellejä antavaa Jeesusta.

Veikko Ennalan uskontoaiheisia artikkeleita: Muuan Asuntohallituksen toimistovirkailija, vuotias Timo Kuittinen, on oman käsityksensä mukaan saanut Herraltamme profetian lahjan ja niinpä hän on jo 7 vuoden ajan säikytellyt heikkohermoisia helvettiopillaan.

Hänen povauksensa ovat kamalia: Profeetta soi lehdellemme haastattelun. Haastattelijan henkilökohtainen käsitys on, että Timo Kuittinen kärsii kuuloharhoista ja olisi hoidon tarpeessa. Tasapainottomia tuomionprofeettoja, uskonnollista alistamista, väärinkäytöksiä ja hurjia lahkoja koskevat jutut olivat varmastikin pääosin totta ja asioiden esille nostaminen oli sinänsä tärkeää. Ikävä vain, että tämän varjolla uskovaisia leimattiin tarpeettomastikin, juttuja paisuteltiin ja kärjistettiin.

Omassa mustavalkoisuudessaan Ennala ei viitsintyt tutustua edes kristinuskon peruskäsitteisiin, armon ja tuomion suhteeseen tai vaikkapa siihen, kuka Raamatun mukaan on Jumalan lapsi, vaan jo lähtökohtaisesti suhtautui uskon sisältöön tahallisen pilkallisesti tai huolimattomasti, antaen asioille merkityksiä ennakkoluuloistaan käsin. Jumala, jota Ennala usein nimitti "meidän Herraksemme", oli lähtökohtaisesti "omien lapsiensa pelottelusta nauttiva sadisti ja sietämättömän itserakas olento, joka pysyy hyvällä tuulella vain jos ihmiset alituiseen voivottelevat syntejään ja pahuuttaan".

Oletteko koskaan tullut ajatelleeksi, että säikytätte helvetillänne ihmisiä niin että he sekoavat päästään? On julistettava että se on olemassa jotta ihmiset ymmärtäisivät hylätä pahan niin kauan kuin on aikaa. Ei totuus sekoita ihmisten päitä, tunnustamattomat synnit kylläkin sekoittavat. Tunnustus on armon edellytys. Kun vastasitte kirjeeseeni, jossa pyysin teiltä tapaamista, sätitte HYMY-lehden pahanpäiväisesti.

Erityisesti teitä ärsytti juttu kemiläisestä jalkavaimosta. Siinähän nuori nainen juuri tunnusti syntinsä, joka on teidän puheittenne mukaan armon edellytys. Te teette tällaisilla jutuilla rahaa. Lehden teon on kannatettava itse itsensä niin kuin näemmä profetioittenkin Profeetta Kuittinen ilmoittaa itse saavuttaneensa "mielenrauhan". Mutta tullaanko ajatelleeksi, kuinka monilta hengessä entuudestaankin vaivaisilta hänen onnistuu se "profetioillaan" riistää.

On käsittämätöntä, että jokin Asutushallituksen houriva toimistotyöntekijä saa vapaasti tehdä tyhjäksi kaiken sen mitä toisaalta tässä maassa mielenterveyden hyväksi tehdään Mitä sitten tulee jumalanpilkkaan, eikö karmeinta jumalanpilkkaa ole Luojamme varustaminen inhimillisin heikkouksin, niihin luettuina jo mainitut kostonhalu, taipumus sadismiin, itserakkaus ja hillitön viha?

Ennala, joka niin herkästi huomasi uskovaisissa vikoja ja muistutti heidän olevan vastuussa lähimmäistensä leimaamisesta ja ihmisten mielenrauhan järkyttämisestä, itse leimasi juttujensa kohteina olevia henkilöitä, niin uskovaisia kuin muitakin. Erkki Petmanin artikkeli vuotiaana Ruotsissa pahoinpidellystä suomalaisesta kotiapulaisesta, joka karmeiden kokemustensa jälkeen löysi turvan Trelleborgin helluntaiseurakunnasta, kuvaa lehden uskontokriittistä linjaa:.

Täytyy taas kerran kysyä, onko hän todellakaan saanut vielä vapauttaan, riittääkö uskonnollinen seura hänelle ja onko sunnuntaisin puistossa pidettävä helluntailaisten ulkoilmakokous hänelle sitä virkistäytymistä mitä hän nyt tarvitsisi. Pääsiköhän Väinö Nurminen taivaaseen? Hän oli kirkosta eronnut uskovainen. Hän halusi kirkollista siunausta, mutta ei saanut sitä. Kun ei kerran maksanut kirkolle sitä mikä kirkolle kuuluu, ei saanut myöskään kirkollisia palveluksia. Suntio-haudankaivaja ei tuonut haudalle edes hautauslapiota Armoa ei tarjota syntisille, vaan synnittömille tekohurskaille.

Saarnojen perussävy ja sanoma armosta on sama. Se on tummiin pukeutuneiden nutturapäiden uskon vahvistamista.

Se on heidän armoaan ja heidän pelastuksensa vakuuttelua Kirkoissa jaettava armo on näin yhdenmukaistettu.

Armomarkkinoilta on saatavissa vain poroporvarin armoa. Lehdessä oli myös joitain sävyltään positiivisia kirjoituksia uskonnosta, yleensä luterilaisesta kirkosta mm. Näistä vastasivat muut toimittajat Ennalan ja hänen hengenheimolaistensa keskittyessä pääasiassa uskonnon kritiikkiin.

Uskontokritiikin vastapainoksi lehdessä oli jonkin aikaa myös pastori Ilmo Launiksen palsta. Muiden juttujensa ohessa Launis toi palstallaan esille kristillistäkin sanomaa, korosti Jeesuksen ja evankeliumin merkitystä.

Minun sinänsä monessa mielessä heiveröinen uskoni Jeesukseen ei pohjaudu siihen, mitä Vanha Testamentti hänestä kirjoittaa tai mitä kenties saadaan selville joistakin vielä vanhemmista lähteistä, ei liioin siihen mitä kerrotaan hänen syntymänsä ja kuolemansa tavasta taikka erinäisistä uskonnollisista seremonioista - minulle on täysin yhdentekevää, syntyikö hän niinkuin ihmiset tavallisesti syntyvät vai jollakin toisella tavalla - vaan uskoni pohjautuuu hänen sanomansa suuruuteen ja hänen olemuksensa sisäiseen suuruuteen, joka minun tajunnalleni on ainutlaatuinen.

Viron kiinnostus idän uskontoja, parapsykologiaa ja esoterismia kohtaan kasvoi vuosien varrella, niin että hän mm. Lukijoiden kirjeistä koostuva Postia kuului lukujen suosittuihin palstoihin. Kiitän niitä kymmeniä ihmisiä, jotka ovat lehteämme artikkelin "Onko Jumala kuollut? Olen pahoillani, että meillä ei ole mahdollisuutta kaikkia kirjeitä julkaista ja julkaistutkin ovat vain lyhennelmiä ja otteita. Tällainen "sensurointi" on ollut pakon sanelema. HYMY-lehti ei voi erikoistua pelkästään uskonkysymyksiin etenkin koska sellaisia julkaisuja on jo entuudestaan olemassa.

Erityisen iloinen olen siitä, että po. Sellaisestahan ei missään tapauksessa ollut kysymys. En ole oikea henkilö kommentoimaan lukijoiden kirjeitä ja niinpä ne siis tulevat tässä puolestani kuitatuiksi vain sydämellisin kiitoksin Mitä minuun itseeni tulee, olen tähän ikään ajatellut Sinua niin monena. Kun olin lapsi olit minullekin teismin parhaiden oppien mukaisesti partainen isähahmo, tuikea ja julmakin ja ajattelin Sinua iltaisin unta odottaessani vavistuksella.

Sittemmin muutuin panteistiksi koska olin niin kauan Knut Hamsunin lumoissa ja merkitsit minulla samaa kuin Luonto eli kaikki mikä eli ja hengitti, maan kukkaset ja jopa kivetkin. Välillä kielsin Sinut kokonaan. Toisinaan sitten liian vähäisellä järjellä liikaa luettuani olin ollakseni deistikin: Sinä olit kyllä luonut taivaat ja maat ja niiden astujat mutta jättänyt sitten kaiken oman onnensa nojaan, olitpa ehtinyt ehkä jo kuollakin. Mitä edelle kirjoitin on vain luettelo eikä voi antaa aavistustakaan kaikista niistä vaikeista ja tuskallisista kamppailuista ja kriiseistä, joita jokaisen uuden uskomuksen ja maailmankuvan omaksuminen edelsi.

Nyt tänä päivänä katson olevani agnostikko: Henkilö joka puhuu Sinusta minulle tietää tosiasiassa Sinusta yhtä vähän kuin minä itsekin. Miksi nyt sitten kumminkin kirjoitan sinulle? Siksi että toivon vaikkakaan en varmasti usko Sinun olevan olemassa. Jos lähden siitä että olet olemassa olkoon olemuksesi minkälainen tahansa ja ylhäiset asuinsijasi missä tahansa, minua on aina askarruttanut miksi oikeastaan loit meidät, mikä lyhyesti sanottuna on olemassaolomme tarkoitus.

Miksi lainkaan panit meidät kokemaan tämän viheliäisen etsikkoaikasi sotineen ja nälänhätineen, minkä vuoksi emme päässeet paratiisiin heti ja niin täydellisinä ettemme olisi ollenkaan kallistaneet korvaamme jonkin käärmeen kuiskutuksille. Kuluva kesä ja tuleva syksy tuovat tullessaan toisenlaisen Jeesuk- sen, Supertähden rock-oopperan muodossa, tämän lisäksi Jeesus- ta on alettu mainostaa monin keinoin.

Jeesuksesta on tulossa kan- taa ottava ja osallistuva hahmo. Postiluukusta on jo nyt putoillut uudentyyppistä Jeesus-mainon- taa.

Saa nähdä milloin varsinainen big business nappaa Jeesuksen myyntiartikkeleiden valtiaaksi. On helppo kuvitella, mitä nyt jo liik- keissä olevien Jeesus-paitojen lisäksi voisi ilmestyä markkinoille. Monenmoiset korut ovat jo tulleet, uimakauden alkaessa värittä- vät saastuneita rantojamme iloisenväriset Jeesus-bikinit ja simma- rit, helteellä janon sammuttaa parhaiten Kristus-juoma.

Kirkko tie- tenkin perustaa omat myyntikojunsa, joissa popparipapit saavat heille niin tärkeän myyntikokemuksen. Mielikuvitusta käyttäen näi- tä artikkeleita löytyy vaikka millä mitalla.

Ja tarkoitus tietenkin py- hittää keinot, kuten uskonnon asioissa yleensä on totuttu näke- mään. Mikä mies Jeesus sitten todellisuudessa oli? Ilman muuta on sel- vää, että hän on ollut voimakas ja yllättävä persoonallisuus, koska jälkimainingit ovat saaneet aikaan maailman suurimpiin kuuluvan kansanliikkeen uskonnon muodossa.

Sen tutkiminen on aina ollut vaikeata koska kirkko on uskollisesti salannut kaikki mahdolliset lähteet. Kirkko on suurin piirtein itse määrännyt, kuka hän oli, mi- tä teki, milloin eli ja minne meni.

Vasta tämän vuosisadan tutkijat ovat uskaltaneet penkoa hämäriä arkistoja ja muinaisia kirjoituk- sia, Tavallisen kansalaisen on hyvin vaikeata saada tässä artikkelissa mainittuja lähdeteoksia käsiinsä, joten lukijan on vain yksinkertai- sesti luotettava kirjoittajan rehellisyyteen. On mahdollista että essealaisten veljien välityksellä Jeesus vierai- li Egyptissä jossa oli koko sen ajan maailman korkein sivistys.

Alek- sandrian valtavat kirjastot ja monet filosofiset seurat tarjosivat  nuorelle juutalaiselle mahdollisuudet keskitetysti harjoittaa opinto- ja joiden tuloksena suuren persoonan itsekritiikki loi lopulta tuon opin joka tänäkin päivänä voisi olla rehellinen ja vailla joutavanpäi- väisiä mysteerioita jotka kirkko on siihen sotkenut. Kristillisen sanoman korvasi astrologia, selvännäkö ja kaukoparannus. Toimittajakunnan ja näkökulmien moninaisuudesta johtuen lehdessä saattoi samanaikaisesti olla artikkeleita joissa rajatiedon ilmiöitä kyseenalaistettiin ja artikkeleita jotka edustivat näitä ilmiöitä.

Parapsykologian ja rajailmiöiden markkinointi lisääntyi Oskar Reposen aihetta käsittelevien artikkeleiden myötä. Hymy nosti kissan pöydälle. Sosiaalipornon lisäksi nähtiin paljasta pintaa ja monin tavoin edistettiin seksuaalisen vapautumisen asiaa.

Kauhisteltiin tekopyhyyttä ja esitettiin estoista vapautumisen ilosanomaa. Joissain jutuissa oltiin vähän olevinaan moraalinkin puolella esim. Käsi sydämelle, hyvät aviomiehet. Olisitteko valmiit antamaan ikioman aviovaimonne toisen miehen rakasteltavaksi, jos vastalahjaksi saisitte hänen vaimonsa omaan syliinne?

Jos olette, niin nyt teillä on siihen mahdollisuus - vieläpä samassa sängyssä. Masturbaatio on sukuvietin eräs purkamistapa, joka yksilöstä riippuen uusiutuu tiheimmillään useasti päivittäin tai vain muutaman kerran vuodessa.

Puheet vietin ylevöitymisestä ovat loruja. Miksikään vietti ei ylevöidy minkäänlaisissa olosuhteissa. Sen sijaan sen purkautuminen voi kyllä esiintyä valhekaavuissa, rajatapauksina uskonnolliset ekstaasit Seksi on ollut alkoholin tavoin melkoisissa moraalisääntöjen kahleissa.

Tekopyhyys ja salapaheet ovat rehoittaneet toisistaan voimaa imien. Mutta kehitys on nopeaa. Näiden haastattelujen tekeminen vielä vuotta sitten olisi ollut paljon vaivalloisempi puuha ja tuloskin olisi saattanut olla hyvin erilainen. Mutta kun nyt menee heittämään huulta bordellista kadun miehen kanssa, saa huomata puhuvansa tärkeästä ja mielenkiintoisesta ongelmasta, joka panee mielikuvituksen liikkeelle ja pakottaa ottamaan kantaa.

Matalaa kulttuuria kuluttava joukko puolestaan jäsentyy epä-älylliseksi, sivistymättömäksi ja kasvatettavaksi joukoksi, jota pitää suojella kaupallisen kulttuurin rappioittavilta tekijöiltä. Samankaltaista turmelluksen retoriikkaa käytti vuonna myös Alli Vaittinen kok. Teuvo Pohjolaisen mukaan porno olikin Vaittisen vaaliase, jolla pyrittiin hakemaan julkisuutta ja nostamaan kannatuslukuja.

Kysymyksessä kannettiin huolta epäsiveellisten julkaisujen vapaasta leviämisestä, sillä. Kysymyksessä viitattiin myös tiedemiehiin, jotka olivat pornografian ja rikollisuuden kytköksen osoittaneet, joskaan näitä tiedemiehiä ei sen tarkemmin nimetä. Tutkijoihin viittaaminen saattaa olla tässä eräänlainen väitteen pönkittämisen keino, jolla ei välttämättä ole todellisuuspohjaa, sillä kyseiseen lopputulokseen päätyvää tutkimusta en ainakaan minä ole aihetta penkoessani mistään löytänyt.

Väite siitä, että porno johtaa tai madaltaa kynnystä seksuaalirikoksiin, onkin yksi käytetyimmistä pornoa vastustavista argumenteista sen väitteen ohella, että porno vääristää kuvaa seksistä ja seksuaalisuudesta. Sekä edustaja Vaittinen että edustaja Westerholm perustivat kannanottonsa erityisesti sille, että pornon käyttäminen johtaa ei-toivottuun käytökseen — holtittomaan tai muutoin piittaamattomaan sukupuolielämään ja sitä kautta sukupuolitautien yleistymiseen tai jopa raakaan rikollisuuteen.

Näin pornokysymys niveltyy koko kansan tulevaisuuden kysymyksenä — se ei ole vain yksilökohtainen mieltymyksen tai valinnan asia, vaan tautien ja rikoksien kautta se uhkaa koko kansan terveyttä ja hyvinvointia. Seksuaalimoraalin vaaliminen ja sääteleminen on siten valtion ja lainsäädännön kysymys, ei henkilökohtaisen elämän yksityisasia.

Sekä pornon viettelevyyttä holtittomaan seksihurjasteluun että pornon ja rikollisuuden mahdollista kohtalonyhteyttä oli tutkittu jo luvun alussa. Tutkimusalustan tarjosi pornon vapauttanut Tanska, jossa kriminologian professori Berl Kutchinsky teki seuranta-, haastattelu- ja rikostilastotutkimusta. Hänen mukaansa pornolla ei näyttänyt olevan vaikutusta jo muodostuneeseen seksuaalimoraaliin. Sen sijaan halu ryhtyä itselle vieraisiin tai epätyypillisiin seksuaalikokeiluihin jopa väheni koeryhmässä olleilla henkilöillä pornon käyttämisen jälkeen.

Näin ollen porno ei johtanut seksuaalirikollisuuden kasvuun. Mitä tulee argumenttiin siitä, että porno vääristää kuvaa seksuaalisuudesta tai antaa seksistä luonnottoman ja epärealistisen kuvan, voidaan huomauttaa, että eihän pornon tarkoituskaan välttämättä ole antaa seksistä realistista kuvaa. Tutkimani pornolehtiaineisto esitti seksin pääosin ilkikurisessa, humoristisessa ja iloisessa valossa, eivätkä sellaiset seikat kuin lisääntyminen, taudit tai sydänsurut kuulu tyypilliseen pornokuvastoon.

Marty Klein toteaakin, että kun pornoa arvostellaan epärealistiseksi, oletetaan rivien välissä, että kuluttajalla ei ole kykyä ymmärtää katsomaansa tai lukemaansa fiktioksi, viihteeksi ja kuvitelluksi.

Tanskan ja Ruotsin pornovapautus oli kyllä Suomessakin tiedossa, ja näiden maiden esimerkkiä käytettiin myös argumentaation tukena eduskunnassa. Kansanedustaja Osmo Kaipainen sd. Kutchinskyn mukaan tanskalaisesta pornografiasta suuri osa suunnattiin suoraan ulkomaisille markkinoille, ja pornon vapauttamisen jälkeen pornolehtien kysyntä oli laskenut niin, että vain kaksi tanskankielistä julkaisua oli jäänyt jäljelle.

Kaipaisen kysymykseen oikeusministeri Mikko Laaksonen sd. Tämä kirjelmä lehtiesimerkkeineen tunnetaan nimellä pornopaketti, ja se oli koottu edustaja Vaittisen johdolla.

Vaittisen pornopaketti käsiteltiin lautakunnassa yhdessä toisen, Kristillisen radio- ja televisioliitto ry: Epäsiveellisten julkaisujen valvontalautakunta ei kuitenkaan saavuttanut yksimielisyyttä laintulkinnasta, ja osa lautakunnasta osoittikin oikeusministeriölle tukalaa tilannetta puivan kirjeen, jossa lainsäädännön purkamista suositeltiin.

Syytteiden nostamisen sijaan päädyttiinkin asettamaan painovapaustoimikunta tutkimaan lainsäädännön tilaa. Toimikunta suositteli lainsäädännön muuttamista, ja lähinnä pornon myyntipaikkojen sääntelyä, mutta lopulta kuitenkin vuonna useita pornokustantajia haastettiin oikeusministeriön toimesta oikeuteen. Itse pohdinnan kohteena ollut laki kumottiin vasta niinkin myöhään kuin vuonna Lakiteknisesti porno — tai epäsiveelliset julkaisut — olivat siis Suomessa laittomia lähes vuosituhannen vaihteeseen saakka!

Painovapaustoimikunnassa mukana ollut kriminologian professori Inkeri Anttila on todennut, että toimikunnan suositukset ja pohdinnat jäivät vaille vaikutusta, koska samaan aikaan valmisteilla ollut yksityisyydensuojalaki eli ns.

Lex Hymy vei huomion aiheelta. Lakien kiristäminen koettiin Suomessa höllentämistä helpommaksi ja kivuttomammaksi. Kontulan mukaan erityisesti seksuaaliasioita kontrolloitaessa omilla henkilökohtaisilla mieltymyksillä ja moraalisilla käsityksillä on valtavan suuri merkitys, niiden rinnalla tutkimustuloksilla ei ole sananvaltaa tai väliä. Ehkä se on jossakin määrin valitettavaakin, sillä tällä hetkellä me elämme tietyllä tavalla kaksinaismoraalin varassa — pornoa on melko vapaasti kaupoissa saatavana, mutta sen valvontaa ei ole järjestetty riittävän tehokkaasti siitä huolimatta, että sen kauppaaminen on kielletty.

Toimikunnan mietinnön muodossa annettava laki tulkittaisiin kuitenkin pornon vapauttamiseksi ja sellaista lakia tämä hallitus ei anna eduskunnalle. Tähän virkkeeseen oikeastaan kulminoituu pornon ympärille kiertyneiden argumenttien lopputulema. Pornolehtiä vastustettiin ja niiden kustantajia haluttiin rangaista perustellen nämä kannat rikollisuuden uhkakuvilla, heikentyvällä moraalilla ja kaupallisuuden rappioittavuudella.

Tutkimustulosten mukaan tällaiset uhkakuvat olivat vailla totuuspohjaa, mutta tällä seikalla ei lopulta juurikaan ollut väliä moraalisen närkästyksen rinnalla. Se, mikä itsestä tuntuu vastenmieliseltä tai muuten vaikealta käsittää, halutaan mieluusti kieltää muiltakin, toteaa Kontula. Hän tarkoittaa tällä sitä, että pornon vastustaminen yritetään pukea monenmoisten argumenttien kaapuun, mutta aktiivisena pohjavireenä on oma inhon tunne ilmiötä kohtaan.

Yhteiskunnallisten murrosaikojen kuohunnassa moraaliset näkemykset joutuvat uudelleentarkastelun kohteeksi, ja tällaisessa murroksessa konsensusta hyväksyttävästä ja sallitusta ei hetkessä saavuteta. Näin pornolehtikysymyksen voi nähdä lainsäädännöllisenä rajankäyntinä seksuaalikoodistoltaan muuttuvassa yhteiskunnassa. Nautinnot eivät ole viattomia, ja niiden hallitsemisesta käydään valtaisasti kamppailuja, kun määritellään toiset nautinnot normaaleiksi ja sallituiksi toisten jäädessä hämärän rajamaille kiusallisina, epänormaaleina ja sanktioituina mielihyvän lähteinä.

Kansallisarkisto KA , Helsinki Oikeusministeriön arkisto Epäsiveellisten julkaisujen valvontalautakunta. Tarkastuspäällikkö Olli Aaltonen, levikkitiedot kirjoittajalle sähköpostitse Enehjelm, Nina af Suomalaisen luvun toinen kuva.

Suomalaisen kirjallisuuden seura, Helsinki, — Symboliset taistelut, sukupuolikonflikti ja sananvapaus viiden pääkaupunkilehden kulttuuritoimituksissa — Acta Universitatis Tamperensis ser A vol , Tampere. Teoksessa Lehman, Peter toim. Law, Pornography and Crime. Porno ja lukujen taitteen siveellisyyskysymyksenä. Historian pro gradu -tutkielma, Tampereen yliopisto. Teoksessa Peltoniemi, Teuvo toim. Tiedotusopin proseminaari keväällä , Tampere. Sivunumerointi alkaa jokaisessa artikkelissa numerolla yksi.

Pornografia, laki ja joukkotiedotus. Oikeustieteen laitoksetn A-tutkimuksia Suomalaisen kirjallisuuden seura, Helsinki, 9— Kansan Sivistystyön Liitto, Helsinki. Lehtiarkisto Minun utopiani Ajan hengessä. Skip to main content.

Skip to Content Skip to Navigation. Etusivu Lehtiarkisto Minun utopiani Ajan hengessä. Mikä on aikamme käsitys totuudesta ja sen merkityksestä? Mistä juontaa suomalaisen työväenluokan luokkatiedottomuus? Suomen monarkian lyhyt historia.

Miksi Suomeen ajettiin monarkiaa vuonna ? Millaista öinen matkateko oli ja luvulla eläneiden brittien näkökulmasta? Vaaralliset nautinnot — porno kontrollipolitiikan kohteena Hyvää teetä hyvässä seurassa Hänen olivat linnut Kun Kasari himottaa Pöytäkirjan matka vintiltä päivänvaloon Kirja-arvio: Mielihyvän biologian peruskurssi ihmiseläimille Kirja-arvio: Seksi, lehtiä ja yhteiskuntamurrosta luku muistetaan yhteiskunnallisen murroksen ja seksuaalisen vapautumisen vuosikymmenenä.

Lakiasäätävä elin pornon äärellä Miestenlehtien ilme muuttui luvulla ikään kuin lehti lehdeltä pikkuhiljaa. Edustaja Westerholm argumentoi, että [k]aupalliset arvot ovat saaneet sivuuttaa taiteelliset ja moraaliset arvot. Kysymyksessä kannettiin huolta epäsiveellisten julkaisujen vapaasta leviämisestä, sillä [s]yytteistä luopuminen […] ei ole voinut olla vaikuttamatta turmiollisesti nuorison asenteisiin.

FRESSI KUOPIO RYHMÄLIIKUNTA HOMO OMAKUVA SEKSITREFFIT